Správnym jedálnym lístkom možno bojovať proti civilizačným ochoreniam

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 09:22 • 2 min
Správnym jedálnym lístkom možno bojovať proti civilizačným ochoreniam

BRATISLAVA - Tzv. civilizačným ochoreniam možno podľa odborníkov okrem iného predchádzať aj správnym zložením jedálneho lístka.

slovakia

left justify in out

"Správne usmernené stravovanie a životospráva môžu pozitívne ovplyvniť viaceré rizikové parametre," uviedla Alžbeta Béderová, odborníčka na zdravú výživu zo Združenia pre zdravie a výživu. Kľúčovú rolu v príčinách civilizačných ochorení zohrávajú cukry a tuky.  Dôležité nie je množstvo, ale ich štruktúra.

 

"Najnebezpečnejšie sú tzv. rýchle cukry, teda monosacharidy a disacharidy a tie by sa mali podieľať na našej strave len jednou desatinou. Pri nadmernom príjme sú príčinou obezity a cukrovky so všetkými následkami," upozornila Béderová. Lepšie je preto vyberať si polysacharidy ako škrob a vláknina.

 

Pri tukoch zasa platí tretinové pravidlo. Jednou tretinou sa na tvorbe energie majú podieľať živočíšne tuky. Druhú tretinu zastupujú mononenasýtené mastné kyseliny. Hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, napr. repkový, ale hlavne olivový olej, priblížila. Doplnkovým zdrojom sú aj semená a oriešky. Tretiu tretinu v tvorbe energie zabezpečujú polynenasýtené mastné kyseliny, známe omega 6. Tie sú podľa Bedérovej prítomné v rastlinných olejoch a rastlinných tukových nátierkach.

 

Civilizačné ochorenia majú svoju príčinu najmä v súčasnom životnom štýle, ktorý charakterizuje nedostatok pohybu, nadmerný príjem cukru a nevhodných tukov, stres, fajčenie. V prvom rade ide o kardiovaskulárne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovku, obezitu, aterosklerózu i rakovinu. "Čarovné a hlavne praxou overené tipy pre zdravie sú pohyb, pestrá - vyvážená strava a veselá myseľ," zhrnula lekárka Iveta Vaverková zo združenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies