Správny súd zrušil zákaz nosenia burkín v Nice

NETKY.SK • 2 September 2016, 09:05 • 2 min
Správny súd zrušil zákaz nosenia burkín v Nice

NICE - Správny súd v Nice zrušil včera zákaz nosenia celotelových plaviek nazývaných burkiny na plážach v tomto juhofrancúzskom meste. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sudcovia dospeli k názoru, že napätie a obavy vyvolané nedávnymi teroristickými útokmi nie sú dostačujúce na zdôvodnenie tohto kontroverzného opatrenia. Tamojšia radnica navyše nebola schopná preukázať, že nosenie celotelových plaviek niektorými moslimkami predstavuje ohrozenie verejného poriadku, resp. dochádza k zhoršeniu hygieny a bezpečnosti kúpajúcich sa.

 

Právnička zastupujúca mesto Nice argumentovala, že jeho obyvatelia sú po útoku zo 14. júla počas osláv Dňa Bastily, ktorý si vyžiadal 86 mŕtvych, "takmer na pokraji občianskej vojny", pričom poukázala na rasové a iné znevažujúce odkazy na sociálnych sieťach.

 

Zákaz nosenia burkín doteraz zaviedli starostovia okolo 30 francúzskych miest a obcí, najmä strediská na francúzskej Riviére. Najvyšší francúzsky správny súd ho však 26. augusta zrušil s tým, že ide o opatrenie diskriminačného charakteru. Zároveň varoval starostov ďalších miest pred vyberaním pokút za nosenie týchto plaviek.

 

Len v Nice pokutovali najmenej 30 žien za nosenie burkín. Jeho starosta však mieni na zákaze trvať aj napriek verdiktom oboch správnych súdov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona