Správne návyky pre úspešnejší deň: Kľúč k dobrému dňu

NETKY.SK • 9 November 2018, 06:00 • 2 min
Správne návyky pre úspešnejší deň: Kľúč k dobrému dňu

BRATISLAVA - Ráno je potrebné vykročiť z postele pravou nohou, aby bol deň lepší a úspešnejší. Alebo sa to aspoň hovorí, ale čo je na tom pravdy, to v skutočnosti nikto nevie. Avšak je fakt, že ak ráno začneme úspešne, väčšinou sa darí celý deň.

slovakia

left justify in out

Dokonca aj Mark Zuckerberg alebo Bill Gates sa v rozhovoroch zverili, že niektoré z prísnych ranných návykov mohli byť tiež jedným z kľúčov k ich úspechu. Akademický výskum dokonca ukázal, že ľudia sa s rannými rituálmi majú lepšiu schopnosť reakcie a adaptácie na situácie, ktoré sa naskytnú, a dokážu ich využiť vo svoj prospech, napísal huffingtonpost.com.

 

Lenže nie pre všetkých je ľahký začiatok dňa prežiť za pomoci presne daných rituálov. Ťažké je to najmä pre tých, ktorí si radi pospia.

 

Vstávanie skoro

 

Keď sa ráno človek prebudí 15 minút predtým, než má byť v práci a ledva dobieha električku, alebo päť minút od prebudenia sadá do auta a zbesilo štartuje, hneď je deň "besný". Tí najúspešnejší ľudia sa totiž prebúdzajú spravidla relatívne skoro. Napríklad Michelle Obamová povedala, že v tom tkvie jej schopnosť.

 

Dôležité podľa nej je, aby si človek uvedomil, že ráno je potrebné urobiť si čas pre seba a že to za to stojí. "Došlo mi, že keď som musela vstávať, aby som sa postarala o deti, proste som to urobila. Ale keď prišlo na mňa, zrazu som vstať nemohla. Po tomto precitnutí som to ale zmenila."

 

Vstaňte tak skoro, aby ste stihli rannú kávu, čaj, sprchu, prečítali si noviny, alebo sa naraňajkovali. Vstávaním zavčas ráno si totiž vytrénujete silu vôle. Keď začnete svoj deň v pokoji, napríklad prečítaním kapitoly v obľúbenej knižke, rozhodne to stojí za to.

 

img

 

Neberte nič ako samozrejmosť

 

Deň, ktorý začne negatívnou perspektívou, väčšinou nikdy neskončí dobre. Životný motivátor Tony Robbins hovorí, že preto je dobré venovať ráno niekoľko minút sám sebe a popremýšľať o veciach, ktoré môžu človeka dobre naladiť.

 

Radí zamyslieť sa nad vecami, za ktoré sme vďační, to môže zahŕňať rodinu, priateľov, kariéru, čokoľvek, čo nie je v živote samozrejmé. Výhody vďačnosti sú podľa neho enormné, a to vrátane zníženia stresu, zvýšenia produktivity a celkovo lepšieho pocitu pohody.

 

img

 

Doprajte si pokoj

 

Väčšina ľudí takmer nepozná pojem pokoj. Majú stres v práci, doma, neustále sú rozptyľovaní modernými technológiami, zvonia im telefóny, pípajú upozornenia, skrátka a dobre chýba pokoj, ticho a čas relaxovať. A práve ráno je pre tento typ osobnej "meditácie" najvhodnejším časom.

 

Odborníci hovoria, že stačí desať minút na to, aby človek riadene znížil stres a úzkosť, zlepšil spánkové návyky, zlepšil pamäť, ale aj vzťahy. Desať minút ticha a pokoja podľa nich dokáže takmer zázraky.

 

img

 

Neodkladajte veci na neskôr

 

Každý to pozná. Je potrebné urobiť nejakú dôležitú vec, ktorá nie je nijako ťažká ani zložitá, avšak sa nám do jej plnenia skrátka nechce a stále ju pred sebou ťaháte ako balvan. Je ale potrebné sa vzchopiť.

 

Ak takúto nepríjemnosť vybavíte hneď zo začiatku dňa, pravdepodobne to bude tiež tá najhoršia vec, ktorá vás za celý deň stretne.

 

Navyše je veľmi praktické ju vybaviť hneď ráno, pretože ju potom budete mať z krku a môžete sa venovať už len príjemnejším veciam.

 

Ak tak urobíte, nielenže zabránite otáľaniu, ale tiež sa naučíte riešiť veci zodpovedne a zostane vám dosť mentálnej kapacity na zvyšok dopoludnia, teda čas, kedy je najviac energie.

 

img

 

Raňajkujte

 

Áno, aj obyčajné raňajky patrí medzi veci, ktoré spríjemnia deň hneď ráno. Nie nadarmo sa hovorí, že sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa. A myslia si to aj úspešní biznismeni. Dokonca bolo na túto tému vedených aj niekoľko štúdií, ktoré sa významom prvého jedla dňa dôkladne zaoberali.

 

Raňajky neplnia len funkciu zaplnenia žalúdka, sú tiež prostriedkom pre zvyšovanie duševnej sily. Niektorí ľudia hovoria, že ráno nemajú k jedlu chuť, alebo sú príliš unavení.

 

Avšak práve raňajky môžu únavou trpiacich ľudí doslova nakopnúť energiou, a to napríklad na celé dopoludnie. Nedostatok času pre zmenu vyrieši lepšie plánovanie alebo napríklad príprava jedla večer vopred.

 

img

 

Denné ciele

 

Nezáleží na tom, ako nevrlí ste v popoludňajších hodinách, nájdite si nejaký cieľ či inšpiráciu, ktorá vás bude motivovať vstať ráno z postele.

 

Každé ráno si určte cieľ a choďte za ním. Napríklad Steve Jobs sa údajne každé ráno pozrel do zrkadla a sám seba sa opýtal, keby bol dnešok jeho posledným dňom v živote, či by sa chystal urobiť to, čo má ten deň v pláne. Nie je potrebné počas dňa zmeniť celý svet. Hneď ráno ale popremýšľajte o veciach, ktoré chcete splniť.

 

img

 

Cvičte

 

Generálni riaditelia Twitteru a Applu majú jedno spoločné. Nie je im cudzie vstať ráno napríklad aj o piatej, ísť sa prebehnúť a poriadne sa spotiť. Obaja muži hovoria, že ranné cvičenie je pre nich doslova zásobárňou energie na celý deň. Lepšie dopoludnia pracujú, cítia sa fit, nabití energiou a plnia úlohy a výzvy s presvedčením.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies