Správcovia pozostalosti Andyho Warhola žalujú fotografku Lynn Goldsmith

NETKY.SK • 8 Apríl 2017, 12:56 • 2 min
Správcovia pozostalosti Andyho Warhola žalujú fotografku Lynn Goldsmith

BRATISLAVA - Správcovia pozostalosti Andyho Warhola žalujú fotografku Lynn Goldsmith, ktorá tvrdí, že umelec skopíroval jej snímku speváka Princa.

slovakia

left justify in out

V roku 1984 namaľoval Warhol sériu portrétov Princa a podľa žaloby, podanej v piatok v New Yorku, sa snímkou inšpiroval a transformoval ju. Podľa fotografky portréty porušili jej autorské práva k originálnej snímky. 

Správcovia pozostalosti sa snažia získať vyjadrenie, že séria Prince neporušila prácu Goldsmith, že portréty sú pozmenené, chránené patričným používaním autorských práv (v angličtine fair use, pozn.red.) a akékoľvek ich nárokovanie je obmedzené premlčacou lehotou. "Napriek tomu, že Warhol často používal fotografie iných umelcov ako inšpiráciu pre portréty, jeho práce sú úplne nové výtvory. Rozumnému pozorovateľovi musí byť jasné, že každý portrét Princa je zásadne pozmenený v porovnaní s originálnou fotografiou," vyjadril sa právny zástupca žalujúcej strany Luke Nikas. 

 

Podľa neho Lynn Goldsmith o sérii vedela najneskôr od roku 1984, pretože povolila, aby v magazíne Vanity Fair použili jeden z portrétov na svojej obálke. Fotografka však tvrdí, že o adaptáciách netušila, až kým v roku 2016 nevyšlo špeciálne číslo The Genius of Prince od Conde Nast s portrétom na obálke. "Je zločin, že tak veľa 'umelcov' môže vziať snímku alebo maľbu a použiť ich bez povolenia autora, ktorý ich vytvoril," vyjadrila sa Goldsmith v roku 2015 na sociálnej sieti Facebook.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona