Správca národnej domény SK-NIC posilní

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:50 • 2 min
Správca národnej domény SK-NIC posilní

BRATISLAVA - Správca národnej domény .sk spoločnosť SK-NIC, a. s., v najbližších mesiacoch zmení vlastnícku štruktúru.

slovakia

left justify in out

Cieľom vstupu nového investora je zvýšenie konkurencieschopnosti .sk domén na medzinárodnom trhu, technologické inovácie a získanie zahraničného know-how.

 

Podľa hovorcu investičnej skupiny DanubiaTel Tomáša Stupavského, do ktorej portfólia SK-NIC roky patrí, sa rokovania s novým investorom dostávajú do finále.

 

"Meno investora, ani podiel, ktorý v spoločnosti SK-NIC získa, vzhľadom na prebiehajúce rokovania, nebudeme konkretizovať. Predpokladáme, že rokovania ukončíme v priebehu najbližších mesiacov a investora následne predstavíme ako registrátorom domén, tak širokej verejnosti," povedal pre TASR Stupavský. Hovorca DanubiaTelu ale nevyvrátil špekulácie, že záujem o vstup na slovenský trh prejavil jeden z kľúčových hráčov na svetovom trhu s doménami.

 

Národný registrátor domén SK-NIC sa v týchto dňoch sústredí na spustenie nového systému a pravidiel registrácie domén. Zmeny, na ktorých sa pracovalo niekoľko rokov, prídu do praxe od začiatku júna.

 

"Nové pravidlá okrem iného umožnia registrovať doménu na 10 rokov a nielen na rok, ako tomu bolo doteraz. Vlastníkom domény už môže byť ktokoľvek z EÚ, alebo s doručovacou adresou v únii. Zjednodušuje sa administratíva a záťaž registrátorov, no zároveň vďaka novým pravidlám budeme vedieť účinnejšie bojovať s doménovými podvodníkmi," zdôraznil Stupavský.

 

Príchod investora nebude znamenať žiadne zmeny v rozbehnutom procese. Naopak, DanubiaTel od neho očakáva, že s medzinárodným know-how lepšie etabluje doménu .sk na trhu.

 

Hodnotné doménové mená, teda rôzne textové reťazce s príslušnou koncovkou, napríklad slovensko.sk, získavajú v ostatných rokoch na svojej hodnote. Sú súčasťou nehmotného majetku, rovnako ako patenty či ochranné známky, ale aj imidžu každej obchodnej spoločnosti. Dbajú na ne i osobnosti, politici či médiá.

 

Ich hodnota rastie o to viac, že sa postupne míňajú. Pre spoločnosti podnikajúce na národných trhoch patrí k ich dôveryhodnosti mať webové sídlo s národnou doménou, na Slovensku končiacu .sk. V súčasnosti SK-NIC registruje viac ako 355.000 takýchto domén.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies