Správca je povinný odberateľom teplo vyúčtovať najneskôr do 31. mája

NETKY.SK • 23 Apríl 2017, 17:03 • 2 min
Správca je povinný odberateľom teplo vyúčtovať najneskôr do 31. mája

BRATISLAVA - Správca je povinný podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov doručiť odberateľom tepla vyúčtovanie najneskôr do 31. mája. Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšivaný.

slovakia

left justify in out

Domácnosti podľa jeho slov najviac vo vyúčtovaní zaujímajú práve údaje o nákladoch na dodané teplo na vykurovanie a na prípravu teplej vody. "Je potrebné vedieť, že dodávatelia tepla zodpovedajú za fakturáciu nákladov na teplo pre odberné miesto (dom) v zmysle zákona 657 z roku 2004. Správca zodpovedá za samotné rozúčtovanie nákladov na jednotlivé domácnosti, pričom sa riadia vyhláškou Ministerstva hospodárstva SR číslo 630 z roku 2005, ktorou sa pre rok 2016 ustanovuje teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste, pravidlá rozpočítavania množstva tepla dodaného v teplej úžitkovej vode a rozpočítavania množstva tepla," podčiarkol.

 

Správca môže podľa Obšivaného spotrebiteľom vyúčtovať iba skutočné náklady za službu od výrobcu, respektíve dodávateľa tepla. "Ak správca má iné náklady spojené s dodávkou tepla v danom dome, napríklad opravu ventilov, vyregulovanie systému rozvodov a podobne, mal by tieto náklady fakturovať v inej položke ako v cene za dodávku tepla," dodal predseda SZVT.

 

Správnosť vyúčtovania si podľa neho odberateľ môže overiť v prvom kroku priamo u svojho správcu či predsedu spoločenstva vlastníkov bytov. Ak odberateľ nie je spokojný s vysvetlením správcu, môže podať podnet na prešetrenie vyúčtovania na Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI).

 

"Tá kontroluje, či vyúčtovanie správne obsahuje formálne, zákonom stanovené náležitosti, akým je správnosť započítaných údajov, zálohových platieb, fakturovaných cien, spôsob rozpočítavania ceny za dodávku tepla a pod. Ak je vyúčtovanie chybne spracované, SOI uloží pokutu správcovi a ten je povinný vyúčtovanie opraviť. Ak sa aj napriek tomu bude odberateľ cítiť poškodený vo svojich právach, môže sa obrátiť na súd," dodal Obšivaný.

 

Slovenský zväz výrobcov tepla je záujmovým združením právnických osôb – výrobcov tepla, ktoré vzniklo v novembri 1998. Poslaním zväzu je podpora podnikania v oblasti CZT, zastupovanie malých a stredných výrobcov tepla pri riešení problémov efektívnej výroby a dodávky tepla s cieľom dosiahnuť prijateľné podmienky pre podnikanie v tejto oblasti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies