Správa pohľadávok štátu sa bude meniť

NETKY.SK • 26 November 2014, 18:40 • 2 min
Správa pohľadávok štátu sa bude meniť

BRATISLAVA - Správa pohľadávok štátu by mala byť efektívnejšia, konsolidovanejšia a rýchlejšia.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to ministerstvo financií, ktorého návrh zákona o pohľadávkach štátu v stredu schválil parlament. Lepšia správa pohľadávok má podľa rezortu pomôcť aj pri konsolidácii verejných financií či už zvýšením príjmov do štátneho rozpočtu, ako aj úsporou prostriedkov štátu pri nakladaní s týmto špecifickým majetkom.

 

Zákon sa zatiaľ týka pohľadávok, ktoré nemajú špeciálny režim vymáhania. Teda napríklad pohľadávok zo zmlúv, správneho konania, služobného, pracovného alebo obdobného pomeru či z náhrady škody, bezdôvodného obohatenia a podobne. Netýka sa tak napríklad pohľadávok z medzinárodných zmlúv či pohľadávok štátu z výberu daní a ciel a súdnych poplatkov. 

 

Cieľom predloženého návrhu je podľa rezortu financií najmä definovať povinnosti správcov pri vymáhaní pohľadávky štátu tak, aby sa pohľadávka nepremlčala, resp. nezaniklo právo na jej úspešné vymoženie. Okrem toho má na úrovni jednotlivých správcov zaviesť osobitnú evidenciu pohľadávok štátu po lehote ich splatnosti a zriadiť tiež Centrálny register pohľadávok štátu po lehote splatnosti. V ňom majú správcovia zverejňovať dlžníkov s uvedením výšky pohľadávky štátu. Register by mal byť verejne prístupný a spravovaný rezortom financií. 

 

Materiál pritom predpokladá aj správu určitej časti pohľadávok jednotne právnickou osobou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. Takýmto subjektom môže byť podľa návrhu napríklad Slovenská konsolidačná, na ktorú sa podľa platného právneho stavu už dnes postupujú vybrané pohľadávky štátu alebo pohľadávky vo vlastníctve iných subjektov verejného sektora za účelom ich vymáhania. 

 

V súčasnosti sú na Slovenskú konsolidačnú postupované niektoré pohľadávky Daňového riaditeľstva a Colného riaditeľstva. V ďalšej fáze je podľa ministerstva financií možné uvažovať s vytvorením jedného subjektu, ktorý by vymáhal všetky pohľadávky štátu, vrátane pohľadávok, ktoré v súčasnosti vymáhajú iné orgány, teda aj pohľadávok z výberu daní a ciel a súdnych poplatkov. "Takisto je možné tento subjekt zákonom poveriť aj vymáhaním iných pohľadávok verejnej správy, napríklad zo sociálneho alebo zdravotného poistenia,“ píše v zákone rezort financií s tým, že takto by súčasný model nadviazal na pripravovanú koncepciu jednotného výberu daní a poistného. 

 

Zaujímavosťou je, že v rámci tohto zákona poslanci schválili aj poslanecký návrh Milana Mojša z vládneho Smeru-SD na nepriamu novelizáciu zákona o rozpočtovej zodpovednosti, do ktorého zaviedli limity pre nákupy osobných automobilov v rámci štátnej správy. Konkrétne limity pre obstaranie týchto automobilov má však stanoviť až vláda osobitným nariadením. Tento postup kritizoval poslanec Miroslav Beblavý, ktorý podobný návrh predkladal v rámci prerokúvania novely zákona o dani z príjmov. Chcel však sumu na obstarávanie automobilov v celej verejnej správe obmedziť na 48 tis. eur už priamo v zákone. 

 

Minister financií Peter Kažimír však tvrdí, že zo strany jeho rezortu ide o významný politický signál. Aj keď nemá priamo dosah na ostatné subjekty verejnej správy, ale len na štátne subjekty, tvrdí, že tie dostanú od vlády v tomto smere odporúčania. "Súčasťou nariadenia môže byť aj odporúčanie ostatným orgánom verejnej správy, na ktorých nemáme reálne dosah. Tam bude prísne odporúčanie a verejná kontrola,“ povedal minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies