Správa Panamského prieplavu obmedzuje plavbu lodí s veľkým ponorom

NETKY.SK • 9 August 2015, 13:15 • 2 min
Správa Panamského prieplavu obmedzuje plavbu lodí s veľkým ponorom

PANAMA - Správa Panamského prieplavu sa rozhodla obmedziť plavbu lodí s veľkým ponorom po vodnej ceste medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Informuje o tom AP.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je pokles hladiny jazier Gatun a Alhajuela zapríčinený veľkým dlhodobým suchom. Opatrenie správy kanála nadobudne účinnosť 8. septembra. Bude sa však vzťahovať len na malý počet plavidiel.

Sucho v strednej časti prieplavu súvisí s prírodným javom, ktorý sa nazýva El Niňo. Rovnaké problémy s nedostatkom vodných zrážok sa v západnej časti Strednej a Južnej Ameriky vyskytli aj v rokoch 1997 a 1998.

 

Do prieplavu sa nedostanú lode s ponorom 11,89 metra a od 16. septembra sa obmedzenie môže vzťahovať aj na lode s ponorom 11,73 metra. Z 36 lodí, ktoré teraz prechádzajú denne prieplavom, ich s hlbším ponorom býva najviac šesť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies