Správa OSN potvrdila päť prípadov použitia chemických zbraní v Sýrii

NETKY.SK • 13 December 2013, 11:02 • 2 min
Správa OSN potvrdila päť prípadov použitia chemických zbraní v Sýrii

NEW YORK - K použitiu chemických zbraní počas konfliktu v Sýrii došlo najmenej päťkrát, pričom v niektorých prípadoch sa stali ich obeťami aj deti a civilisti. Vyplýva to zo správy, ktorú OSN zverejnila vo štvrtok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Správa uvádza, že existujú "presvedčivé dôkazy" o nasadení takéhoto arzenálu v sýrskych okresoch Ghúta, Chán al-Asál, Džobár, Sarakíb a Ašrafieh Sahnaja. Naopak dostatok dôkazov sa nepodarilo nájsť v dvoch zo siedmich skúmaných miest - v Bahharíji a Šeich Maksúde. "Misia OSN prišla k záveru, že chemické zbrane boli použité počas pokračujúceho konfliktu v Sýrskej arabskej republike," konštatoval v dokumente tím vedený švédskym expertom Aakem Sellströmom. Správa však neuvádza, kto je za útoky zodpovedný, keďže toto už je mimo mandátu, ktorý dostali od Bezpečnostnej rady OSN.

Sýrsky prezident Baššár al-Asad priznal, že jeho režim vlastní chemické zbrane a súhlasil s ich zničením pod dohľadom medzinárodných expertov do polovice roku 2014. Trvá však na tom, že jeho sily takéto zbrane nepoužili a obviňuje z toho povstalcov. Tí naopak chemické útoky pripisujú al-Asadovej vláde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona