Správa o klíme zasiahla aj britského premiéra Borisa Johnsona. O uhlí, ako palive, už nechce ani počuť!

NETKY.SK • 10 August 2021, 12:00 • 2 min
Správa o klíme zasiahla aj britského premiéra Borisa Johnsona. O uhlí, ako palive, už nechce ani počuť!

LONDÝN - Uhlie musí odísť do minulosti, pokiaľ sa má obmedziť globálne otepľovanie. Vyhlásil to v pondelok britský premiér Boris Johnson. Práve zverejnená správa o stave globálnej klímy podľa neho prináša „vytriezvenie“, informuje portál bbc.com.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra je potrebné prejsť na obnoviteľné zdroje energie a poskytnúť financie krajinám, ktoré sú v "prvej línii" dopadov klimatickej zmeny. V aktualizovanej správe Medzinárodného panelu pre zmenu klímy (IPCC) pôsobiaceho pri OSN sa konštatuje, že za globálne otepľovanie "jednoznačne" zodpovedá ľudská činnosť.

 

img

 

"Z dnešnej správy je jasné, že nasledujúce desaťročia budú pre zabezpečenie budúcnosti našej planéty kľúčové... Vieme, čo je potrebné spraviť, aby sme obmedzili globálne otepľovanie – odsunúť uhlie do histórie a prejsť na čisté zdroje energie, chrániť prírodu a poskytnúť klimatické financie krajinám v prvej línii," povedal Johnson.

Spojené kráľovstvo vlani prijalo plán znížiť do roku 2035 emisie oxidu uhličitého o 78 percent. Klimaticky neutrálnou krajinou by sa mala Veľká Británia stať do roku 2050.

 

"Spojené kráľovstvo je na prvom mieste v skupine krajín G20, ktoré sa snažia o uhlíkovú neutralitu. Za posledných 20 rokov sme na tom lepšie ako ktorákoľvek iná krajina," doplnil  premiér Johnson, cituje CNN.   

 

img

 

Spojené kráľovstvo je na prvom mieste a dekarbonizuje naše hospodárstvo rýchlejšie ako ktorákoľvek krajina skupiny G20 za posledné dve desaťročia,“ povedal premiér.

Podľa správy IPCC teploty vo svete za zhruba desaťročie zrejme presiahnu úroveň otepľovania, ktorej chcú zabrániť svetoví lídri. Každý z piatich scenárov pre budúcnosť, ktoré sú založené na tom, ako veľmi sa znížia emisie uhlíka, prekračuje prísnejšiu z dvoch prahových hodnôt stanovených v parížskej klimatickej zmluve z roku 2015.

 

Viac sa dozviete: Globálne otepľovanie Zeme sa blíži ku kritickej hranici! Treba konať čo najrýchlejšie!

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona