Správa k Medical Group je účelová, tvrdí Novotný

NETKY.SK • 28 Január 2015, 10:46 • 2 min
Správa k Medical Group je účelová, tvrdí Novotný

BRATISLAVA - Správa o verejných obstarávaniach štátnych zdravotníckych zariadení, v ktorých uspela firma Medical Group SK (MG) od roku 2010, je účelovo napísaná tak, aby ministerstvo zdravotníctva (MZ) mohlo v jej závere konštatovať, že všetko bolo v súlade so zákonom.

slovakia

left justify in out

Konštatuje to nezaradený poslanec Viliam Novotný, ktorý spoločne s ostatnými kolegami z parlamentného výboru pre zdravotníctvo dostal materiál k dispozícii v utorok. Upozorňuje na to, že správa úplne ignoruje kazu, pre ktorú ju od ministerstva žiadal. 

 

"Je to neuveriteľné, ale správa sa vôbec nevenuje piešťanskej nemocnici ani inej nemocnici, ktorá je štátnou neziskovou organizáciou, teda štát v nej má majoritný vlastnícky podiel," uviedol Novotný. Poukazuje na to, že materiál obsahuje len údaje za nemocnice, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. "Zachytáva trenčianske CT a mamografický prístroj v martinskej nemocnici, ale skryté v celkových nákupoch liekov, zdravotníckeho materiálu a prístrojov od Medical Group," uviedol poslanec. Je presvedčený, že strana Smer-SD sa snaží kauzu, pre ktorú odstúpili traja ústavní činitelia, zamiesť pod koberec. 

 

Prieskum ministerstvo zrealizovalo vo svojich 21 zdravotníckych zariadeniach, opieralo sa pritom o dodávateľské faktúry, ako aj o informácie o verejných obstarávaniach. Z jeho zistení vyplynulo, že podiel objemu nákupu liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu, vrátane spotrebného materiálu a prístrojov od firmy Medical Group SK v rokoch 2010 až 2014 na celkovom objeme nákupov zo strany zdravotníckych zariadení bol realizovaný v jednotlivých rokoch v rozpätí od 2,7 % do 5 %.

 

Zdravotnícke zariadenia nakúpili spomínané položky od Medical Group SK v najväčšom objeme v roku 2010, kedy uhradili spoločnosti 14,8 mil. eur, v roku 2011 to bolo 9,6 mil. eur, v roku 2012 to predstavovalo 8,4 mil. eur a v rokoch 2013 a 2014 išlo o sumy vyše 12,7 mil. eur. Ministerstvo tiež konštatovalo, že pri verejných obstarávaniach si zdravotnícke zariadenia splnili všetky povinnosti. 

 

Medzi zdravotníckymi zariadeniami, ktoré sú v pôsobnosti ministerstva, chýbajú napríklad psychiatrické nemocnice či liečebne. Správa sa nevenuje ani neziskovým organizáciám, ktorých zakladateľom či spoluzakladateľom je MZ, pod ktoré spadá aj piešťanská nemocnica. 

 

Výbor NR SR pre zdravotníctvo prijal minulý rok na svojom novembrovom zasadnutí uznesenie, cez ktoré požiadal ministerstvo zdravotníctva o prešetrenie všetkých verejných obstarávaní v zdravotníckych zariadeniach vo vlastníctve štátu, v ktorých uspeli firmy Medical Group SK a jej predchodca Martek Medical od roku 2010.

 

Ministerstvo za vyjadreniami vidí len snahu opozičných politikov získať v predvolebnom roku priestor v médiách. Podľa hovorkyne MZ Martiny Šoltésovej sa od začiatku hovorilo o nákupoch vo fakultných a univerzitných nemocniciach, na ktoré majú priamy dosah. Tvrdí, že opoziční poslanci mohli presne špecifikovať, ktorých nemocníc sa má správa týkať. "Samozrejme, ak sa poslanci rozhodnú a vyžiadajú si doplňujúce informácie, MZ SR im ich poskytne," uviedla Šoltésová. Podotýka, že poslancom taktiež nič nebráni, aby si tieto informácie od jednotlivých zdravotníckych zariadení vyžiadali samostatne, prípadne si ich vyhľadali v Centrálnom registri zmlúv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies