Správa EÚ o pokroku kandidátov kritizuje Turecko za zlý stav ľudských práv

NETKY.SK • 10 November 2015, 11:15 • 2 min
Správa EÚ o pokroku kandidátov kritizuje Turecko za zlý stav ľudských práv

BRUSEL - Európska komisia (EK) zverejnila dnes každoročný balíček hodnotení o pokroku kandidátskych krajín na členstvo v EÚ. Správa je veľmi kritická voči Turecku, najväčšej krajine spomedzi všetkých kandidátov a najdlhšiemu čakateľovi na vstup do únie.

slovakia

left justify in out

Správa EK upozornila najmä na obmedzovanie slobody prejavu a ohrozenie nezávislosti súdnictva v Turecku. Tlačová agentúra DPA upozornila, že ostré hodnotenie Turecka sa môže dostať do rozporu s úsilím EÚ o spoluprácu s Ankarou pri zastavení migračných tokov. DPA pripomenula, že pôvodná hodnotiaca správa EK mala vyjsť už v októbri, exekutíva EÚ však zámerne posunula jej vydanie s ohľadom na parlamentné voľby v Turecku, ktoré sa konali 1. novembra. Turecko požiadalo o vstup do EÚ už v roku 1987 - prístupové rokovania, ktoré sa začali v roku 2005, však majú časté prestávky, za čo môže aj turecký postoj voči etnicky a politicky rozdelenému Cypru a voči kurdskej otázke, či francúzsko-nemecké odmietanie skorého vstupu Turecka do EÚ.

 

Komisia spresnila, že v roku 2015 sa tempo reforiem v tejto krajine spomalilo, za čo môže aj vlečúci sa volebný proces, pokračujúce politické rozdeľovanie spoločnosti a nedostatočný boj proti korupcii. Priebeh tohto roka zároveň naznačil celkový negatívny trend v oblasti rešpektovania právneho štátu a základných ľudských práv. Komisia skritizovala "zvýšený tlak" úradov na médiá v súvislosti s prípravou novembrových volieb a obmedzenie prístupu na internet. Brusel upozornil, že turecká vláda prijala nové právne predpisy o princípoch právneho štátu a slobody prejavu a zhromažďovania, ktoré sa priečia európskym štandardom. Komisia upozornila nielen na vážne porušenia v oblastiach slobody prejavu a slobody zhromažďovania, ale aj na nedodržiavanie základných ľudských práv, čo je viditeľné od júla tohto roka na eskalácii násilia na východe a juhovýchode Turecka.

 

Správa Bruselu taktiež poukázala na "závažné nedostatky" v oblasti súdnictva, kde sa od roku 2014 nedodržiava nezávislosť súdov ani princíp separácie právomoci, pričom sudcovia a prokurátori sa často ocitajú pod silným politickým tlakom. Správa EK považuje za nevyhnutné obnovenie mierových rozhovorov medzi Ankarou a kurdskou menšinou v krajine, ktoré sú momentálne na bode mrazu. Hodnotiaca správa EK sa zaoberala aj ostatnými kandidátskymi krajinami, ktorými sú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Macedónsko a Srbsko. Predseda EK Jean-Claude Juncker vlani po svojom nástupe do funkcie naznačil, že neočakáva vstup nijakých nových krajín do EÚ pred rokom 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies