Správa EÚ: Kryptomeny neohrozujú centrálne banky

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 09:30 • 2 min
Správa EÚ: Kryptomeny neohrozujú centrálne banky

BRUSEL – Európsky parlament ešte minulý týždeň vyhlásil, že kryptomeny nebudú ohrozovať ekonomickú silu centrálnych bánk.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výbor pre hospodárske a menové záležitosti Európskeho parlamentu v najnovšej správe vydanej 26. júna uviedol, že hoci kryptomeny urobili finančné transakcie relatívne bezpečné, transparentné a rýchle, nepredstavujú žiadnu hrozbu pre hlavné svetové meny.

 

img

 

Neziskový výskumný inštitút Centrum sociálneho a ekonomického výskumu so sídlom vo Varšave vypracoval analýzu, v ktorej popísal aké pozitívne zmeny priniesli kryptomeny pre finančné transakcie. V analýze sa konštatuje, že digitálne meny sa v súčasnosti používajú globálne, bez ohľadu na štátne hranice.

 

Kryptomeny reagujú na reálny dopyt trhu, uvádza sa ďalej v analýze, a majú potenciál stať sa plnohodnotnými súkromnými peniazmi alebo dokonca stálym prvkom globálnej ekonomiky.

 

img

 

Výskumníci zároveň vyhlásili, že je nepravdepodobné, aby kryptomeny ohrozili centrálne banky a suverénne svetové meny. Je rovnako nepravdepodobné, že by narušili existujúce menové štruktúry a to najmä v krajinách, ktoré majú svoju národnú menu v širšom obehu.

 

Celková hodnota všetkých kryptomien, ktoré sú v súčasnosti v obehu, je len zlomkom hodnoty hlavných svetových mien v obehu.

 

img

 

Existujú však aj niektoré výnimky. V správe sa uvádza hyperinflácia vo Venezuele, kde kryptomeny môžu ponúknuť alternatívu voči nestabilnej národnej mene. Rovnaký dopad by kryptomeny mohli mať aj na menšie menové jurisdikcie.

 

Analýza navyše navrhla, že finančné regulačné úrady, by mali zaobchádzať s kryptomenami ako s inými finančnými transakciami alebo nástrojmi, keďže potenciálne riziká spojené s digitálnymi menami zahŕňajú pranie špinavých peňazí, daňové úniky či financovanie nezákonných aktivít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies