Správa EK o Slovensku poukazuje na vysokú nezamestnanosť a slabý pracovný trh

NETKY.SK • 30 Máj 2012, 11:11 • 2 min
Správa EK o Slovensku poukazuje na vysokú nezamestnanosť a slabý pracovný trh

Správa EK o Slovensku poukazuje na vysokú nezamestnanosť a slabý pracovný trh - Slovensko Ekonomický rast na Slovensku by mal dosiahnuť úroveň 1,8 % v roku 2012, uvádza sa v dnes vydanej hodnotiacej správe Európskej komisie (EK) o situácii na Slovensku. K

slovakia

left justify in out

img

Ekonomický rast na Slovensku by mal dosiahnuť úroveň 1,8 % v roku 2012, uvádza sa v dnes vydanej hodnotiacej správe Európskej komisie (EK) o situácii na Slovensku. 
      Komisia konštatovala, že slovenská národná ekonomika je aj naďalej závislá od zahraničného dopytu, čo je aj dôsledok jej slabšieho tohtoročného rastu.
      EK upozornila, že situácia na pracovnom trhu v SR čelí viacerým serióznym výzvam, najmä vysokej miere nezamestnanosti, ktorá aj tento rok pretrváva na hranici okolo 13 % a jej mierne zníženie sa očakáva až v roku 2013.
      V správe EK sa konštatuje, že Slovensko zaviedlo sériu opatrení zameraných na posilnenie situácie vo fiškálnej oblasti, zlepšilo udržateľnosť dôchodkového systému a zvýšilo transparentnosť pri štátnych a verejných zákazkách.
      Najväčšie rezervy má podľa EK Slovensko v oblasti reforiem pracovného trhu a systému vzdelávania a odbornej prípravy. Týmto výzvam, čiže vysokej miere nezamestnanosti, hlavne v radoch mládeže, a nedostatočnej odbornej príprave a slabému vzdelávaciemu systému, sa podľa EK musí SR najviac venovať, ak chce, aby došlo k zlepšeniu celkovej situácie na domácom pracovnom trhu.
      Z hľadiska nezamestnanosti komisia spresnila, že nejde len o nadmieru vysoký počet ľudí bez práce v mladom veku alebo v takzvaných zraniteľných skupinách, ale celkovo z dlhodobého hľadiska zostáva nezamestnanosť jednou z najvyšších v EÚ.
      Komisia upozornila, že daňové zaťaženie je na Slovensku príliš vysoké pre zamestnancov s nízkymi príjmami a iba nepatrná časť z ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky, má záujem zameniť túto situáciu za slabo platené pracovné miesto.
      Z hľadiska opatrení zameraných na štátny rozpočet komisia uviedla, že rozpočtový deficit zostáva vysoký zo strednodobého hľadiska. V oblasti konsolidácie fiškálnej politiky pre Slovensko ostáva aj naďalej veľkou výzvou zlepšenie situácie v daňovej politike a vo vymáhateľnosti daní.
      Kritické postrehy EK pre oblasť štátnej správy na Slovensku sa týkajú vysokej miery fluktuácie štátnych zamestnancov a nedostatočného budovania administratívnej infraštruktúry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies