Správa CIA: Útoky na vodcov Talibanu sú neefektívne

NETKY.SK • 19 December 2014, 10:14 • 2 min
Správa CIA: Útoky na vodcov Talibanu sú neefektívne

LONDÝN - Odstránenie vysokopostavených lídrov Talibanu malo na militantnú organizáciu len malý vplyv. Vyplýva to zo správy CIA, ktorú zverejnila skupina Wikileaks.

slovakia

left justify in out

Správa z roku 2009 analyzuje zabíjanie dôležitých povstaleckých lídrov vo viacerých konfliktoch. Podľa jej údajov je schopnosť Talibanu nahrádzať stratených veliteľov prekážkou efektivity koaličných operácií proti vedeniu hnutia. CIA sa k uniknutým dokumentom nevyjadrila.

 

Správa, ktorú Wikileaks označuje ako "provražednú", sa zaoberá skúmaním "za" a "proti" programov "významného cielenia" (HVT - high value targeting). Skúma okrem iných tak nedávne akcie v Iraku a Afganistane, ako aj britské akcie v Severnom Írsku, srílanské operácie proti tamilským Tigrom či francúzske úsilia počas alžírskej občianskej vojny. Pozitíva operácií spočívajú podľa správy v "podkopaní efektivity povstalcov, oslabení ich vôle a zredukovaní podpory". Medzi potenciálne negatíva naopak patria "posilnenie väzieb ozbrojenej skupiny na obyvateľstvo a radikalizácia zvyšných povstaleckých vodcov". V prípade Afganistanu útoky proti povstaleckým veliteľom Talibanu sprevádzajú problémy, keďže hnutie sa vyznačuje "úspešným plánovaním i nahrádzaním veliteľov, predovšetkým na stredných úrovniach", vyplýva z dokumentu. 

 

Od napísania správy prezident Barack Obama zintenzívnil útoky bezpilotných lietadiel na severozápade Pakistanu, ktoré sú zamerané proti lídrom Talibanu a al-Kájdy. Viaceré nálety sa uskutočnili aj v Jemene. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies