Správa Amnesty hovorí o zhoršení situácie v oblasti ľudských práv vo svete

NETKY.SK • 22 Február 2018, 12:51 • 2 min
Správa Amnesty hovorí o zhoršení situácie v oblasti ľudských práv vo svete

LONDÝN - Vo svete došlo vlani k zhoršeniu situácie v oblasti ľudských práv, k čomu prispeli spiatočnícke kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Tento trend na druhej strane podnietil aj novú éru aktivizmu vystupujúceho proti šíreniu nenávisti a strachu. Vyplýva to z najnovšej správy o stave ľudských práv vo svete, ktorú vo štvrtok zverejnila organizácia Amnesty International (AI). Trumpove spiatočnícke kroky v oblasti ľudských práv sú podľa správy "nebezpečným precedensom" pre ďalšie krajiny sveta.

 

img

 

Donald Trump a ďalší lídri - vrátane egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho, venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ruského prezidenta Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga - "bezohľadne podkopávajú práva miliónov ľudí," uvádza Amnesty .

 

img

 

"Jednoznačne nenávistný januárový krok americkej vlády - zakázať ľuďom z viacerých krajín s moslimskou väčšinou vstup do USA - odštartoval rok, v ktorom lídri (viacerých krajín) priviedli politiku nenávisti do jej najnebezpečnejších krajností," uviedol generálny tajomník Amnesty International Salil Shetty. Podľa neho sa ukázalo, kam až môže viesť podnecovanie nenávisti a strachu k menšinám. Ako príklad uviedol rozpútanie "etnických čistiek" voči Rohingom v Mjanmarsku.

 

Shetty obvinil medzinárodné spoločenstvo z nedostatočnej reakcie na správy o závažnom porušovaní ľudských práv v Mjanmarsku, Iraku, Južnom Sudáne, Sýrii a Jemene. Správa Amnesty kritizovala Trumpovu administratívu za postoj k otázke ženských práv, za verejnú podporu mučenia, za pokus pripraviť o zdravotné poistenie milióny ľudí, podkopávanie autority médií, diskrimináciu transrodových ľudí či za nejasné vyjadrenia týkajúce sa nadradenosti bielej rasy.

 

img

 

AI zaznamenala vlani aj určité pozitívne kroky, ako napríklad zrušenie úplného zákazu interrupcií v Čile či kroky smerujúce k uzákoneniu manželstiev osôb rovnakého pohlavia na Taiwane. Správa tiež zdôraznila "obrovský význam" slobody prejavu v čase, keď aj niektorí predstavitelia šíria falošné správy s cieľom manipulovať verejnou mienkou, čo je niekedy spojené i s útokmi na inštitúcie, ktoré zaisťujú kontrolu moci.

 

Závažné prípady porušovania ľudských práv zaznamenala AI napríklad v Turecku a Sýrii. V spojitosti so Slovenskom Amnesty International pripomína žalobu Slovenska proti povinným migračným kvótam, ktorú zamietol Súdny dvor Európskej Únie.

 

Podľa AI na Slovensku je taktiež stále rozšírená diskriminácia Rómov a Rómok. Autori správy pripomenuli, že Európska komisia pokračovala v konaní vo veci porušenia predpisov proti Slovensku kvôli diskriminácii rómskych žiakov a žiačok na školách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies