Spracovatelia dreva nesúhlasia s exportom do zahraničia

NETKY.SK • 25 August 2014, 12:28 • 2 min
Spracovatelia dreva nesúhlasia s exportom do zahraničia

BRATISLAVA - Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) má záujem na tom, aby sa drevo spracovalo v prvom rade v domácich spracovateľských kapacitách, s jeho exportom do zahraničia nesúhlasí.

slovakia

left justify in out

Podľa generálneho sekretára zväzu Petra Zemaníka preto naďalej ponúkajú spoluprácu pri spracovaní kalamitného dreva. ZSD chce garantovať zvýšený odber objemu drevnej hmoty pre tohoročnú kalamitu a vyzýva Lesy SR, štátny podnik na rokovania o tejto téme. "Export dreva považujeme za neodôvodnený a nesúhlasíme s ním, pretože Lesy SR, š. p. nereagoval na predložené žiadosti na navýšenie odberu drevnej hmoty o viac ako 100 tisíc metrov kubických od niektorých členských spoločností Drevárenskej sekcie ZSD SR," uviedol Zemaník.

 

Zväz konštatuje, že už v súčasnosti odoberajú jeho členské spoločnosti od Lesov SR vyšší objem dreva o 37 percent nad pôvodne zazmluvnený objem, a to aj za nevýhodné ceny v porovnaní so súkromným sektorom. Členovia drevárenskejsekcie ZSD SR, ktorí odoberajú drevnú hmotu od štátneho podniku garantujú, že odoberú celý kontrahovaný objem na rok 2014 ako celok tak, ako bol dohodnutý v obchodných zmluvách. 

 

Lesy SR nedávno informovali, že pre nezáujem domácich odberateľov o ihličnatú guľatinu zvažujú jej export. Ako informoval hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek, slovenské spracovateľské firmy si v poslednom čase neplnia záväzky a napriek opakovaným výzvam neodoberajú zmluvne dohodnuté množstvá dreva. Štátnym lesom sa tak hromadí guľatina na skladoch a hrozí jej znehodnotenie. Z 31 firiem s celoročnými zmluvami meškalo s odberom pripraveného dreva 29, pričom 16 firiem odobralo k 15. augustu menej ako 40 % štvrťročného objemu. 

 

ZSD SR je dobrovoľnou organizáciou zamestnávateľov na úrovni majiteľov, konateľov spoločnosti. Združuje viac ako sto spoločností, ktoré sú predstaviteľmi odvetvia spracovania dreva alebo príbuzných odvetví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies