Spracovanie eurovolieb bude náročné, tvrdí šéfka štatistikov

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 11:22 • 2 min
Spracovanie eurovolieb bude náročné, tvrdí šéfka štatistikov

BRATISLAVA - Spracovanie výsledkov májových eurovolieb bude pre štatistikov komplikované a náročné, hovorí predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

slovakia

left justify in out

Verejnosť je podľa nej "namaškrtená" rýchlym a hladkým spracovaním prezidentských volieb aj predchádzajúcich krajských volieb. "Ale spracovanie výsledkov týchto volieb bude oveľa náročnejšie už vzhľadom na počet 29 kandidujúcich subjektov a tiež pre možnosť uplatniť preferenčné hlasy," povedala pre agentúru SITA šéfka štatistikov.

 

Spracovanie eurovolieb komplikuje podľa Benkovičovej aj vyhotovovanie príloh pre jednotlivé strany k zápisniciam okrskových volebných komisií. V prílohe sa vyznačujú odovzdané preferenčné hlasy. Aj keď bude nejakú stranu voliť čo len jeden občan, tak musia pre ňu vyhotoviť prílohu, a to aj vtedy, ak nikto z voličov neuplatní pre jej kandidátov preferenčné hlasy. "Pri skoro šesťtisíc okrskových volebných komisiách to pre nás znamená nesmierne množstvo papiera a údajov, ktoré musíme prejsť," hovorí Benkovičová. Teoreticky tak môžu štatistici dostať z každého okrsku zápisnicu, ktorá bude mať 29 príloh. 

 

Zatiaľ nie je jasné, či sa budú pri eurovoľbách zverejňovať priebežné výsledky spracovania a kedy budú zverejnené konečné výsledky. Rozhodovať by o tom mala v polovici mája Ústredná volebná komisia. "Budú sa prerokovávať aj otázky, akým spôsobom sa budú zverejňovať výsledky týchto volieb, lebo zákon o voľbách do Európskeho parlamentu hovorí o tom, že výsledky volieb môžu byť sprístupnené verejnosti až po tom, keď sa odvolí v poslednom členskom štáte EÚ," vysvetľuje Benkovičová. V únii sa bude hlasovať až do nedele 25. mája večer. Podľa Benkovičovej nie je pre štatistický úrad problém zverejňovať priebežné výsledky, no zatiaľ s tým nepočítajú. "Zákon o voľbách do Európskeho parlamentu vôbec nehovorí o tom, že by mohli byť zverejňované priebežné výsledky spracovania," dodáva s tým, že štatistický úrad je v tomto podriadený Ústrednej volebnej komisii. "Očakávam veľkú diskusiu na túto tému," uviedla Benkovičová. 

 

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. V jednotlivých štátoch EÚ sa voľby uskutočnia od 22. do 25. mája. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v europarlamente zastupuje 13 poslancov. Podľa Lisabonskej zmluvy celkový počet poslancov Európskeho parlamentu v roku 2014 je 751. Doterajšie eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, v roku 2004 to bolo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona