Spracovať a zužitkovať sa dá prakticky celé zaklaté prasiatko

NETKY.SK • 10 Január 2011, 09:23 • 2 min
Spracovať a zužitkovať sa dá prakticky celé zaklaté prasiatko

Spracovať a zužitkovať sa dá prakticky celé zaklaté prasiatko

slovakia

left justify in out

Prakticky celé dochované a zaklaté prasa sa dá zužitkovať, nič nemusí a ani nesmie vyjsť nazmar. Podľa náruživého chovateľa a mäsiara Mareka Pozora z hornoliptovskej obce Pribylina je v tom aj akýsi prirodzený prejav úcty človeka k živému stvoreniu, ktoré sa rozhodol nevyhnutne utratiť kvôli svojej obžive.
„Bez mučenia sa priznám, zakaždým mi zovrie hrdlo, keď sa chystám na porážku zvieraťa, o ktoré som sa predtým dennodenne staral takmer rok,“ vyznal sa pre TASR 33-ročný absolvent strednej veterinárnej školy. „O to viac je pre mňa inšpiráciou spracovať z neho v podstate všetko, aby jednoducho nezostal žiadny zbytočný odpad,“ zdôraznil.
Týmto spôsobom si mladý Lipták privyrába popri zamestnaní. „Nefalšovanú chovateľskú vášeň som zdedil po starom otcovi. Neviem to vysvetliť, ale práve prasiatka mi akosi najviac prirástli k srdcu,“ skonštatoval s tým, že mnohým rodinám by v dnešnej uponáhľanej dobe určite prospel návrat k vytrácajúcej sa tradícii domácich zabíjačiek.
Všemožne sa mu snaží pomáhať aj manželka Lívia. „Ozaj ho to baví, takže sa nedalo inak. Hoci nedokážem asistovať pri samotnom zakáľaní, nerobilo mi problém prispôsobiť sa. Na veľké zabíjačky nie iba s jedným, ale zakaždým hneď s dvoma prasiatkami a robotu okolo toho som bola zvyknutá z detstva. Najkrajšie bolo, že v doslova čarovnej až sviatočnej atmosfére sa stretávala široká rodina, susedia a známi,“ dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona