SPPK nesúhlasí s darovaním potravín na charitu po dátume minimálnej trvanlivosti

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 14:40 • 2 min
SPPK nesúhlasí s darovaním potravín na charitu po dátume minimálnej trvanlivosti

BRATISLAVA - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nesúhlasí s darovaním potravín na charitu po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT). SPPK zároveň tvrdí, že darovanie takýchto potravín nevyrieši problém plytvania. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

Podľa ústredného riaditeľa SPPK Jozefa Artima na Slovensku už existuje spôsob ako dostať potraviny tesne pred uplynutím DTM k ľuďom v zlej sociálnej situácii. Obchod ho však patrične nevyužíva. "Na Slovensku pritom máme možnosť a motiváciu na darovanie potravín," zdôraznil.

 

Podnikateľ, ktorý nakúpil potraviny so stanovenou trvanlivosťou, podľa SPPK môže sumu, za ktorú tovar nakúpil, zahrnúť do daňových výdavkov pri jeho vyradení z dôvodu uplynutia DMT. Darovanie potravín pred uplynutím DMT Potravinovej banke Slovenska je pre obchod určite ekonomicky výhodnejšie ako potraviny po jeho uplynutí likvidovať.

 

Veľkým pozitívom existujúcej legislatívy je podľa komory aj skutočnosť, že darované potraviny sa k ľuďom v zlej situácii dostanú ešte pred uplynutím DMT. Vtedy má spotrebiteľ viac času na to, aby potravinu skonzumoval ešte keď je zachovaná jej chuť, vôňa, farba, textúra a výživové parametre. Krajiny ako napríklad Česko, kde je povolené darovanie a predaj potravín po DMT, potraviny predávajú aj niekoľko rokov po tomto dátume a skúsenosti nie sú len pozitívne.

 

Podľa verejne dostupných údajov Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) darovali najväčšie obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku v roku 2013 na charitu potraviny v hodnote približne 425.000 eur a v roku 2014 to už bolo približne 905.000 eur.

 

"Prečo reťazce naplno nevyužili možnosť darovania potravín a súčasne v rovnakom období spoločne zlikvidovali tony potravín na druhý deň po uplynutí DMT? Iba v roku 2014 to bolo vo viac ako päťnásobnej hodnote, za 5,06 milióna eur a vždy išlo o trvanlivé potraviny ako múka, cestoviny, strukoviny, cukrovinky, čokoládové výrobky, oleje, konzervy, nápoje, med a mnohé ďalšie. Odhadujeme, že ročne musia byť na Slovensku zlikvidované potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur," zdôraznila Holéciová.

 

"Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa preto pýta, či bude prínosom pre občanov Slovenska povolenie darovania potravín po DMT, alebo sa staneme smetiskom Európy pre predaj starých 'bezpečných' potravín," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies