SPPK navrhuje zriadiť rizikový fond pre poškodených pestovateľov

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 15:39 • 2 min
SPPK navrhuje zriadiť rizikový fond pre poškodených pestovateľov

BRATISLAVA - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) navrhuje niekoľko riešení škôd, ktoré potravinárom spôsobili nedávne extrémne mrazy.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uvádza SPPK na svojej webovej stránke, aprílové mrazy napr. nanovo otvorili otázku zriadenia rizikového fondu, z ktorého by sa v budúcnosti hradili podobné následky vyčíňania počasia, ktoré sa za posledné roky vplyvom klimatických zmien znásobujú. Komora je preto za vytvorenie fondu za účasti poisťovní, poľnohospodárov a štátu. Rizikový fond funguje napríklad v Rakúsku alebo Francúzku.


Komora tiež navrhuje stanoviť spôsob nahlasovania a zdokumentovania škôd poľnohospodármi na Pôdohospodársku platobnú agentúru. Takisto navrhuje podporiť požiadavky Rakúska a ďalších členských krajín Európskej únie na kompenzáciu strát poľnohospodárov už počas najbližšieho rokovania Rady ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva EÚ.


Komora ďalej navrhuje pokračovať v monitorovaní situácie v regiónoch a poskytnúť odškodnenie postihnutým podnikom podľa zákona o poskytovaní dotácie na kompenzáciu strát spôsobených nepriaznivou poveternostnou udalosťou. Podľa nahlasovaných údajov je poškodená výmera viac ako 16 tis. hektárov s výpadkom produkcie v objeme 77 680 ton.


Celkové škody na produkcii ovocinárov, vinohradníkov a ostatných poľnohospodárov, spôsobené nedávnymi prudkými mrazmi, sa odhadujú na 36,5 mil. eur. V ovocinárskej výrobe sa škody odhadujú na 15 mil. eur. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná na stredajšom rokovaní vlády informovala kabinet, že poľnohospodárska produkcia je vážne poškodená. S ministerstvom financií bude Matečná rokovať o možných riešeniach po tom, ako budú všetky škody vyčíslené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies