SPPK: Je mimoriadne dôležité, aby krajiny znovu získali prístup na ruský trh

NETKY.SK • 5 December 2016, 14:39 • 2 min
SPPK: Je mimoriadne dôležité, aby krajiny znovu získali prístup na ruský trh

BRATISLAVA - Sektory hospodárskych zvierat stále čelia problémom vzhľadom na množstvo tovaru, ktorý sa nahromadil na vnútornom trhu EÚ pre ruské embargo.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo záverov stretnutia agrárnych samospráv krajín Vyšehradskej štvorky (V4), konaného v maďarskom Balatonfürede 1. a 2. decembra, o ktorom informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

 

Je preto mimoriadne dôležité, aby krajiny mohli znovu získať prístup na východné trhy a aby EÚ odstránila obchodné prekážky v čo najkratšom čase. Podľa zástupcov agrosamospráv krajín V4 je to o to naliehavejšie, že noví medzinárodní hráči už vstúpili na trhy, ktoré poľnohospodári pre ruské embargo stratili.

 

Zástupcovia maďarskej, českej, poľskej a slovenskej samosprávy hovorili aj o výborných tohtoročných úrodách jesenných plodín, ale aj o tom, že pre nestabilné ceny komodít bol celkový finančný príjem poľnohospodárov výrazne nižší ako v predchádzajúcich rokoch.

 

Počas zasadania sa podľa Holéciovej hovorilo aj o medzinárodných dohodách o voľnom obchode a ich vplyve na agropotravinárske ekonomiky krajín V4. Predseda SPPK Milan Semančík podľa nej zdôraznil, že pri medzinárodných obchodných zmluvách (TTIP, CETA) naďalej platí odmietavé stanovisko samosprávy.

 

Poľnohospodárske samosprávy krajín V4 požadujú, aby boli dostupné dopadové štúdie, ktoré reálne zhodnotia vplyv takýchto medzinárodných obchodných dohôd na poľnohospodárstvo a potravinárstvo na Slovensku, ako aj v ďalších krajinách V4. "Potrebujeme viac štúdií, aby sme vedeli zhodnotiť výhody alebo nevýhody dohôd. Bez podrobných analýz nemôžeme zaujať kladné stanovisko," dodal predseda SPPK.

 

Semančík podľa hovorkyne SPPK na zasadaní V4 hovoril aj o blížiacom sa ukončení kvótového systému v sektore cukrovej repy. Podľa neho je potrebné, aby Európska komisia začala s prijímaním opatrení, ktorými sa predíde kríze v sektore cukrovej repy a zároveň sa zachová tento významný sektor poľnohospodárstva. Semančík tiež upozornil na dôsledky zrušenia kvót v sektore mlieka a apeloval na poučenie sa z tejto situácie. "Najbližšie stretnutie agrárnych samospráv krajín V4 sa uskutoční na Slovensku v marci 2017," dodala Holéciová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies