SPPK chce, aby štát kúpil pohľadávky obchodnej siete Carrefour

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 10:14 • 2 min
SPPK chce, aby štát kúpil pohľadávky obchodnej siete Carrefour

BRATISLAVA - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) by uvítala, keby v prípade reštrukturalizácie obchodnej siete Carrefour reagovali Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spolu s Ministerstvom financií SR podobným spôsobom ako v prípade spoločnosti Váhostav. Uviedol to podpredseda komory Dušan Janíček.

slovakia

left justify in out

"To znamená, aby ministerstvo financií alebo štát prevzali, alebo odkúpili pohľadávky jednotlivých dodávateľov voči tejto spoločnosti," vysvetlil.

 

Komora bude podľa Janíčka takúto aktivitu štátu podporovať. "Členovia komory vyjadrili svoje obavy z veľkých strát, ktoré vyplynú z tejto reštrukturalizácie," konštatoval. Niektorí veritelia už podali aj súdne žaloby. "V podstate boli uprednostňovaní niektorí veritelia, ktorí dodávali tovar napriek tomu, že nedostali zaplatené, tým sa vyplácali faktúry, takže nebol dodržaný postup splácania faktúr. Ďalej boli predlžované doby splatnosti faktúr, teda odďaľované platby za dodaný tovar," vysvetlil podpredseda.

 

Problém má vážny dopad na liehovarníkov, ktorí dodávali svoje produkty obchodnému reťazcu. "Tí museli zaplatiť štátu spotrebnú daň a zároveň nedostali zaplatené za ich tovar, v podstate sú dvojnásobne trestaní", zdôraznil Janíček. Komora by mala výšku pohľadávok vedieť do 30. apríla, nateraz ju odhaduje na stovky tisíc eur.

 

Predseda SPPK Milan Semančík sa v pondelok stretol s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou, ktorej odovzdal list, kde ju oficiálne žiada o pomoc pri riešení problému so spoločnosťou Carrefour. Jedným z navrhovaných riešení v liste je práve odkúpenie pohľadávok štátom. Ministerka sa podľa Janíčka bude problémom zaoberať, no potrebuje ďalšie spresnenie detailov, ako počet veriteľov či dlhovaná suma. Obchodný reťazec požiadal Okresný Súd Bratislava I. o ochranu pred veriteľmi vo februári tohto roku.

 

Francúzska spoločnosť Carrefour prevádzkuje po celom svete približne 10 800 obchodov v 33 krajinách a zamestnáva približne 381 tisíc zamestnancov. Na slovenský trh spoločnosť vstúpila v roku 2000. V súčasnosti pod značkou Carrefour prevádzkuje predajne v Bratislave, v Košiciach, v Trnave a v Žiline spoločnosť Retail Value Stores, a. s.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona