SPP zrejme zostane aj po voľbách štátnym podnikom

NETKY.SK • 24 August 2015, 14:38 • 2 min
SPP zrejme zostane aj po voľbách štátnym podnikom

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) by mal zostať v rukách štátu aj po blížiacich sa marcových parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Väčšina politických strán totiž neuvažuje ani v prípade úspechu vo voľbách predávať akcie SPP, ktorých majiteľom je štát. "Rozhodnutie tejto vlády o návrate matky SPP späť do rúk štátu bolo jednoznačne správnym krokom,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová.


Ani opozičná strana Sieť nemá nič proti štátnemu vlastníctvu akcií v SPP. Štátne vlastníctvo však podľa nich môže fungovať len vtedy, ak sa podarí presadiť reálnu hmotnú zodpovednosť zástupcov štátu v podnikoch s jeho majetkovou účasťou. "V opačnom prípade sa znovu raz môže stať, že podiel štátu sa stane priestorom pre lúpežné prepadnutia zo strany biznispolitického zákulisia. Vládna strana tieto praktiky priviedla do dokonalosti a odúča ľudí od možnosti, že by štát mohol byť efektívny vlastník," konštatovala hovorkyňa strany Sieť Karolína Ducká.


Kresťanskí demokrati by na súčasnej situácii v SPP zatiaľ nič nemenili. "Vo výhľade štyroch rokov nie je nevyhnutné existujúci model meniť,“ myslí si podpredseda KDH Ján Hudacký. A to podľa neho aj napriek tomu, že štát sa stal jediným akcionárom stratového podniku, zásadnou zmenou obchodnej politiky môže v krátkej dobe túto negatívnu obchodnú bilanciu zmeniť. "Riešením je zákon o eliminácii energetickej chudoby, ktorý odstráni nezmyselnú celoplošnú reguláciu cien plynu pre domácnosti a malé podniky,“ doplnil Hudacký.


Strana SKOK Juraja Miškova, ktorý bol aj ministrom hospodárstva, konštatuje, že na vlastníctvo štátu v SPP by sa bolo potrebné lepšie pozrieť. "Otázna je hodnota podielu štátu v spoločnosti SPP-matka, ktorá nevlastní takmer žiadne aktíva a je len obchodnou firmou. Nejde o strategický podnik, a jeho hospodárenie, ako aj najvýhodnejší model pre štát, treba analyzovať, pričom nevylučujeme žiadnu možnosť,“ povedal pre portál vEnergetike.sk Miškov.


Jediná politická strana, ktorá uvažuje nad odpredajom akcií štátu novým akcionárom, a to už či v samotnom SPP, alebo v podnikoch SPP-distribúcia alebo Eustream, v ktorých má štát 51-percentné podiely, je Sloboda a Solidarita (SaS). "V našej strane budeme presadzovať doprivatizáciu SPP a jeho dcérskych spoločností tak, aby v rukách štátu neostal žiaden čierny Peter,“ povedal tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek s tým, že predaj akcií SPP bude do budúcnosti veľmi zložitý, nakoľko podľa neho ide o stratový podnik, navyše tvrdo regulovaný.


Strana Most-Híd je presvedčená, že prevzatie akcií v SPP štátom bol nevýhodný krok. Podobný názor majú aj národniari zo strany SNS. Tí sú presvedčení, že prevzatie úplného vlastníctva v SPP bol len marketingovo - politický ťah vlády Smeru. Či by tieto dve strany po prípadnom volebnom úspechu ponechali akcie SPP vo vlastníctve štátu, alebo by sa snažili ich odpredať novým akcionárom, neprezradili.


Spoločnosť SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. V súčasnosti poskytuje dodávku plynu a elektriny, ako aj doplnkových služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR. Štát sa stal definitívne jediným vlastníkom SPP v júni minulého roka, keď sa zavŕšil proces prevzatia 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH. Štát mal totiž v pláne ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP bolo prevzatie celého dlhu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies