SPP za Duckého zmenku nezaplatí 400 miliónov

NETKY.SK • 17 September 2013, 12:12 • 2 min
SPP za Duckého zmenku nezaplatí 400 miliónov

BRATISLAVA – Krajský súd v Bratislave dnes potvrdil rozsudok nižšieho súdu v kauze jednej z takzvaných Duckého zmeniek.

slovakia

left justify in out

Okresný súd Bratislava 5 v októbri minulého roku zamietol žalobu českej spoločnosti DRAFT-OVA, ktorou sa domáhala, aby Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zaplatil 400 miliónov českých korún na základe predloženia zmenky s podpisom bývalého riaditeľa SPP Jána Duckého. Dnešného rozhodnutie trojčlenného senátu krajského súdu je právoplatné.

"Súd prvého stupňa v zmysle rozhodnutia Najvyššieho súdu riadne zistil skutkový stav, vec aj správne právne posúdil. Rozhodnutie súdu prvého stupňa nevykazuje znaky nepreskúmateľnosti, je zrozumiteľné, dostatočne odôvodnené. Súd prvého stupňa sa v rozhodnutí vysporiadal so všetkými relevantnými námietkami účastníkov konania a preto sa odvolací súd v plnom rozsahu stotožňuje s odôvodnením tohto rozhodnutia," stručne zdôvodnila predsedníčka senátu Lenka Praženková.

V zdôvodnení spomenula, že napriek tomu, že DRAFT-OVA sa pre tento prípad obrátila na Európsky súd pre ľudské práva, nie je to dôvod na prerušenie súdneho konania. Spoločnosť o tom súd, informovala na predchádzajúcom pojednávaní. Sudkyňa skonštatovala, že ak by na európskom súde firma bola úspešná, bol by to dôvod na obnovu konania na slovenských súdoch. Právny zástupca českej firmy po dnešnom rozsudku s TASR odmietol hovoriť.

Okresný súd Bratislava 5 29. októbra 2012 rozhodol, že zmenkový platobný rozkaz zo 17. februára 2006 v celom rozsahu zrušil. Pre SPP to znamenalo, že držiteľovi zmenky nemusí nič platiť. Okresný súd v tomto prípade vyniesol rozhodnutie po druhý raz. Slovenské súdy v rokoch 2007 a 2009 dali za pravdu českej firme a SPP mal platiť. Rozsudky potom napadol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka dovolaním a Najvyšší súd SR napokon v máji 2010 zrušil všetky predchádzajúce rozsudky nižších súdov a prikázal Okresnému súdu Bratislava 5 znovu rozhodnúť.

Česká firma sa týmito krokmi cítila byť poškodená. Považuje ich za neoprávnený zásah štátu do jej práva na súdnu ochranu, spravodlivé prejednanie prípadu a namieta porušenie celého radu základných práv. Zmenku na 400 miliónov Kč vystavil Ducký českému podnikateľovi Romanovi Zubíkovi v septembri 1998. Zubíka v Českej republike odsúdili za rozsiahle podvody pri predaji pohonných látok v 90-tych rokoch na 8,5-ročné väzenie. Na súdoch sa objavilo už niekoľko sporných miliónových a miliardových zmeniek s podpisom Jána Duckého. Za tieto zmenky je podľa privatizačnej zmluvy zodpovedný štát, SPP ich považuje za neplatné.

Bývalého generálneho riaditeľa SPP a exministra hospodárstva Jána Duckého zavraždili 11. januára 1999. Z vraždy obžalovali Ukrajinca Olega K. Prípadom by sa mali zaoberať ukrajinské justičné orgány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona