SPP sa nebojí úplného odstavenia plynu z Ruska do Európy

NETKY.SK • 16 Október 2014, 12:26 • 2 min
SPP sa nebojí úplného odstavenia plynu z Ruska do Európy

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) je podľa svojho šéfa Štefana Šabíka pripravený aj na úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska do Európy.

slovakia

left justify in out

"Zaoberáme sa aj takýmto scenárom, aj keď ja osobne ho považujem za veľmi nepravdepodobný. V tom prípade budeme musieť spolupracovať so všetkými dotknutými krajinami na úrovni Európy, ako aj v krízovom režime s prevádzkovateľom distribučnej sústavy a zásobníkov na národnej úrovni. Za týchto okolností vydržíme viac ako päť mesiacov," povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk

SPP podľa svojho šéfa zaznamenal v septembri krátenie dodávok plynu z Ruska na úrovni 15 %. Od októbra to je na úrovni od 40 do 50 %. "Ak bude naďalej pokračovať takéto krátenie, tak vieme opatreniami, ktoré sme urobili, zabezpečiť plyn pre všetkých odberateľov bez akýchkoľvek obmedzení,“ dodal Šabík, podľa ktorého sú ich základným bezpečnostným prvkom podzemné zásobníky plynu. Šabík nesúhlasí s názorom, že zásobníky počas plynovej krízy nepomôžu v takej miere, ako sa na ne spoliehajú. "Nie je to celkom pravda. Spotreba Slovenskej republiky je niečo okolo 5 miliárd kubíkov plynu ročne. Len SPP má v zásobníkoch 1,6 miliardy kubíkov plynu. Už len z toho je vidieť, že je nezmyselné rozprávať, že sa tým budú vykrývať len nejaké denné špičky v zime. Veď neplníme zásobníky preto, aby sme si zvyšovali náklady, ale robíme to kvôli tomu, že keď sa plyn reálne zastaví, tak ho zo zásobníkov reálne využijeme,“ doplnil Šabík. 

 

Okrem zásobníkov plynu sa bude SPP v prípade núdze spoliehať aj na reverzné toky, ktoré má Slovensko s Rakúskom a Českou republikou. „Z Nemecka máme kúpenú prepravnú kapacitu cez Českú republiku, čím máme prístup na likvidné nemecké spotové trhy a vieme teda denne doviezť slušné množstvo plynu,“ uviedol Šabík. SPP koncom septembra podpísala diverzifikačný kontrakt so spoločnosťou E.ON Global Commodities, ktorý platí od 2. októbra. „Na základe tohto kontraktu vieme doviesť denne 2 milióny kubíkov plynu z Rakúska,“ doplnil Šabík. Plynári taktiež urobili mimoriadny nákup plynu na spotových trhoch na posledný kvartál tohto roka a prvý kvartál budúceho roka. „Toto sú všetko opatrenia, ktoré nás vedú k presvedčeniu, že sme na túto zimu dobre pripravení a vieme za akýchkoľvek podmienok zabezpečiť plyn pre našich zákazníkov,“ konštatoval Šabík. 

 

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies