SPP sa dohodol s Gazpromom na novej zmluve

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 15:02 • 2 min
SPP sa dohodol s Gazpromom na novej zmluve

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) sa dohodol so spoločnosťou Gazprom na novom znení dlhodobej zmluvy o dodávkach zemného plynu.

slovakia

left justify in out

Firmy svoju dohodu v piatok spečatili podpisom. V zmluve sa napríklad upravila nákupná cena. Slovenskí plynári však nechceli konkretizovať, za akú cenu budú po novom nakupovať od ruského energetického gigantu plyn. "Dohodli sme sa na úprave nákupnej ceny tak, aby do väčšej miery reflektovala aktuálny vývoj trhových cien plynu," uviedol pre agentúru SITA hovorca SPP Peter Bednár. Podľa plynárov nová dohoda o dodávkach plynu predstavuje krok smerom k zvýšeniu konkurencieschopnosti SPP s pozitívnym vplyvom na jeho finančnú výkonnosť.

 

Práve vyrokovanie nových podmienok so spoločnosťou Gazprom bolo jednou zo základných podmienok pre prevzatie 100-percentného podielu SPP štátom. Ten sa dohodol s menšinovým vlastníkom SPP, spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), že prevezme jeho 49-percentný podiel v podniku, čím de facto ovládne cenotvorbu plynu v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. Vďaka výhodnejším cenám za nákup plynu má mať štát po prevzatí úplnej kontroly nad SPP väčší priestor na zníženie dlhu, ktorý sa v podniku vytváral vďaka regulovaným cenám plynu pre domácnosti, a ktorý na seba prevezme po uskutočnení celej transakcie. Pre úspešné ukončenie transakcie bolo potrebné definitívne uzavrieť ešte vyše desať odkladacích podmienok. Niektoré sa už podarilo uzavrieť. V akom štádiu sú však ďalšie otvorené otázky, zatiaľ nechcel nikto z kompetentných komentovať. 

 

Slovenský plynárenský priemysel podpísal s ruskou spoločnosťou Gazprom export 20-ročnú zmluvu na dodávku zemného plynu koncom roka 2008. Na základe pôvodnej zmluvy mal SPP do roku 2028 nakúpiť približne 130 miliárd metrov kubických zemného plynu a jej dcérska spoločnosť Eustream prepraviť približne jeden bilión metrov kubických zemného plynu. Za aké ceny SPP od ruského gigantu mal nakupovať plyn, spoločnosti ani vtedy nezverejnili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies