SPP podporí výrobu filmov na Slovensku sumou 1,5 milióna eur, schválila to vláda

NETKY.SK • 13 December 2017, 12:48 • 2 min
SPP podporí výrobu filmov na Slovensku sumou 1,5 milióna eur, schválila to vláda

BRATISLAVA - Vláda vyhovela žiadosti Slovenského plynárenského priemyslu podanej prostredníctvom ministerstva hospodárstva a schválila finančnú podporu audiovizuálnej kultúry.

slovakia

left justify in out

Získať viac finančných prostriedkov od neštátneho sektora, teda mimo štátny rozpočet, na podporu náročných audiovizuálnych projektov bolo cieľom iniciatívneho materiálu ministra hospodárstva Petra Žigu, ktorý schválila vláda. Audiovizuálny fond totiž požiadal SPP o 1 500 000 eur na podporu filmových projektov.

 

Prijatím materiálu s názvom "Návrh posilnenia značky SPP prostredníctvom poskytnutia príspevku k rozvoju audiovizuálnej kultúry" sa otvoria možnosti podpory pre väčšie množstvo produkčne a rozpočtovo náročných filmov prostredníctvom Audiovizuálneho fondu. Malo by to mať pozitívny vplyv na audiovizuálny priemysel, teda podnikateľské subjekty, ktoré v ňom pôsobia, a posilní to aj značku Slovenského plynárenského priemyslu.
 

SPP na základe uznesenia predstavenstva požiadal ministerstvo hospodárstva, aby posúdil žiadosť fondu o finančnú podporu audiovizuálnej kultúry, a aby ako jediný akcionár spoločnosti SPP rozhodol vo veci prevodu jeden a pol milióna eur z SPP v prospech Audiovizuálneho fondu. „Ministerstvo hospodárstva SR si je vedomé dôležitosti zvyšovania pozitívneho vnímania značky SPP, a preto navrhuje uvoľniť požadované finančné prostriedky zo spoločnosti SPP v prospech Audiovizuálneho fondu,“ píše sa v návrhu.

SPP oslovil MH SR na základe žiadosti Audiovizuálneho fondu z 8. novembra, v ktorej fond ponúka plynárenskému priemyslu spoluprácu v oblasti podpory audiovizuálnej kultúry a žiada o poskytnutie finančných prostriedkov vo výške 1 500 000 eur. „Ako uvádza Audiovizuálny fond vo svojej žiadosti, vzhľadom na limitované finančné prostriedky nie je často možné podporiť všetky kvalitné projekty takou sumou, ktorá by zabezpečila ich realizáciu. Ide predovšetkým o rozpočtovo a produkčne náročnejšie projekty, ktoré ale predpokladajú aj vyššiu divácku návštevnosť,“ píše sa v návrhu.

SPP sa venuje viacerým projektom spoločenskej zodpovednosti a spolupráca s Audiovizuálnym fondom môže podľa neho prispieť k rozvoju slovenského filmu, prezentácii slovenskej kultúry v zahraničí a tiež posilniť dobré meno SPP. „Ministerstvo hospodárstva SR si je vedomé dôležitosti zvyšovania pozitívneho vnímania značky SPP, ktorá je súčasťou Obchodného plánu SPP na rok 2017, a zároveň doterajšiu spoločensky aj kultúrne významnú angažovanosť SPP, a preto s prevodom finančných prostriedkov vo výške 1 500 000 eur v prospech Audiovizuálneho fondu súhlasí,“ uvádza sa ďalej v materiáli.

SPP poskytuje finančné dary na charitatívne, filantropické či iné verejnoprospešné projekty prostredníctvom Nadácie SPP. Pod spoločnosť taktiež patrí neinvestičný EkoFond, ktorý od roku 2004 spolu s Nadáciou SPP prispieva do programu Ministerstva kultúry SR venovanému záchrane kultúrnych pamiatok Obnovme si svoj dom. Prevádzkuje Slovenské plynárenské múzeum a Galériu SPP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies