SPP je pripravený aj na úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska

NETKY.SK • 7 November 2016, 13:22 • 2 min
SPP je pripravený aj na úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska

BRATISLAVA - Najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, Slovenský plynárenský priemysel (SPP), garantuje počas nadchádzajúcej zimy dodávky plynu pre všetkých svojich zákazníkov aj v prípade úplného zastavenia dodávok plynu z Ruska.

slovakia

left justify in out

„Aktuálnu situáciu veľmi pozorne sledujeme a dôsledne sa pripravujeme na rôzne scenáre vývoja situácie počas zimných mesiacov, ktoré sprevádza vyššia spotreba,“ uviedol predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík s tým, že dodávky plynu z Ruska sú v súčasnosti štandardné, plne v súlade s kontraktom, ktorý má SPP uzavretý s ruskou spoločnosťou Gazprom Export.


SPP prijal viacero opatrení, aby zabránil prípadnej plynovej kríze. „Nad rámec existujúcich nástrojov sme prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní zabezpečiť najvyššiu úroveň bezpečnosti dodávok plynu. Bezpečnosť dodávok plynu budujeme dlhodobo na viacerých pilieroch. Okrem kontraktov na nákup plynu z východu i zo západu, nakupujeme plyn aj na medzinárodných trhoch a samozrejme využívame aj plyn, ktorý máme uskladnený v podzemných zásobníkoch na území Slovenska,“ dodal Šabík.


Štátni plynári majú navyše podpísanú zmluvu so spoločnosťou Uniper (bývalý E.ON Commodities). Tá dáva spoločnosti v čase najvyššej spotreby možnosť doviezť na Slovensko plyn zo západu. SPP má, tak ako každý rok, rezervovanú aj kapacitu v podzemných zásobníkoch. V súčasnosti je využitá takmer na maximum. Súčasný objem plynu natlačený v zásobníkoch pre potreby SPP je viac ako 1,3 miliardy metrov kubických.


Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.


Slovenský plynárenský priemysel je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva. Od roku 2012 pôsobí aj na trhu s dodávkami elektriny. Celkovo SPP zabezpečuje dodávky energií a ďalších energetických služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies