Spotrebu plastových tašiek má znížiť ich spoplatnenie

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 10:31 • 2 min
Spotrebu plastových tašiek má znížiť ich spoplatnenie

BRATISLAVA - Spotreba plastových tašiek sa má znížiť. Počíta s tým novela zákona o odpadoch, ktorá prináša ich spoplatnenie.

slovakia

left justify in out

Právna norma dnes nadobúda účinnosť. Obchodníci tak od roku 2018 nebudú môcť dávať tašky k nákupom zadarmo a zároveň budú musieť viesť aj evidenciu.

 

Novela zákona tiež zavádza nové definície ako plast, plastové tašky, ľahké plastové tašky, veľmi ľahké plastové tašky a oxo-degradovateľné plastové tašky. Obchodníci tiež budú musieť pri predaji výrobkov spotrebiteľovi ponúkať aj iné druhy tašiek alebo tašky na opakované použitie.

 

Povinnosť znížiť spotrebu igelitových tašiek vyplýva Slovensku z európskej smernice. Tá ukladá členským štátom povinnosť vybrať si medzi dvoma opatreniami. Buď prijať také, aby ročná miera spotreby neprekročila v priemere 90 ľahkých plastových tašiek na osobu do konca roku 2019, a nie viac ako 40 do roku 2025, alebo do konca roka 2018 zabezpečiť, že sa nebudú poskytovať k nákupom zadarmo.

 

Ľahké plastové tašky, ktoré predstavujú väčšinu celkového množstva plastových tašiek spotrebúvaných v EÚ, sa opätovne nepoužívajú. Rýchlejšie sa tak stávajú odpadom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies