Spotrebné úvery na Slovensku od budúceho roka zdražejú

NETKY.SK • 7 August 2017, 16:06 • 2 min
Spotrebné úvery na Slovensku od budúceho roka zdražejú

BRATISLAVA - Získať spotrebný úver bude od budúceho roka pre Slovákov oveľa náročnejšie ako doposiaľ.

slovakia

left justify in out

Národná banka predložila do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona na sprísnenie podmienok ich poskytovania. Banky budú musieť prihliadať napríklad aj na to, či žiadateľom zostane po odpočítaní všetkých výdavkov 20% finančná rezerva.

 

V porovnaní s ostatnými krajinami EÚ, na Slovensku zaznamenali obrovský nárast spotrebných úverov, pričom Slovákom neostávali žiadne finančné rezervy. Jedným z dôvodov je aj to, že banky neposkytujú 100% finančné zdroje pri kúpe nehnuteľností, čo mnohých núti siahnuť po nevýhodných spotrebných úveroch na dofinancovanie kúpi bytu či rodinného domu. 

 

Centrálne banky avizujú, že od budúceho roka očakávajú výrazné navyšovanie úrokových sadzieb, čím sa automaticky zvýšia aj mesačné splátky dlžníkov. Preto sa NBS rozhodla sprísniť pravidlá nielen pre hypotekárne úvery, ale aj pre spotrebné. Banky budú musieť prihliadať na všetky pôžičky, ktoré zaťažujú žiadateľov ale aj ich mesačné výdavky na bežný chod domácnosti. Tieto pravidlá tak znížia ich dostupnosť najmä pre nižšie zárobkové skupiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies