Spotrebiteľský zákonník prinesie významné zmeny pri ochrane spotrebiteľa

NETKY.SK • 18 Október 2016, 16:32 • 2 min
Spotrebiteľský zákonník prinesie významné zmeny pri ochrane spotrebiteľa

BRATISLAVA - Spotrebiteľský zákonník prinesie významné zmeny v oblasti ochrany spotrebiteľa. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe k zverejnenému Návrhu legislatívneho zámeru Spotrebiteľského zákonníka.

slovakia

left justify in out

"Zmeny v oblasti ochrany spotrebiteľa budú úzko späté s prebiehajúcimi prácami na rekodifikácii súkromného práva. Vypracovaniu všeobecne záväzného právneho predpisu predchádza určenie koncepcie ochrany spotrebiteľa v jeho legislatívnom zámere," uviedol rezort hospodárstva SR. Materiál sa po jeho schválení vládou SR má stať rámcovým podkladom pre vypracovanie paragrafového znenia Spotrebiteľského zákonníka.

 

"Hlavným účelom návrhu legislatívneho zámeru je identifikovať nedostatky súčasnej právnej úpravy a určiť základné ciele a obsahové zameranie pripravovaného Spotrebiteľského zákonníka," zdôvodnilo MH SR.

 

Návrh legislatívneho zámeru predpokladá podľa MH SR vypracovanie Spotrebiteľského zákonníka, ktorým sa zjednotí právna úprava v oblasti ochrany spotrebiteľa do jedného uceleného právneho predpisu. Na jednom mieste tak budú upravené jednak súkromnoprávne normy chrániace spotrebiteľa, ktoré sú v súčasnosti prevažne súčasťou Občianskeho zákonníka, ale aj verejnoprávne ustanovenia obsiahnuté v zákone o ochrane spotrebiteľa a či v zákone o priestupkoch. Spotrebiteľský zákonník bude zároveň integrovať aj niektoré ďalšie spotrebiteľské predpisy, aby sa tak odstránila roztrieštenosť, neprehľadnosť a nejednotnosť súčasnej právnej úpravy v oblasti ochrany spotrebiteľa.

 

"Spotrebiteľský zákonník bude mať charakter moderného právneho predpisu, ktorý jasnou, zrozumiteľnou a transparentnou úpravou práv a povinností spotrebiteľov, obchodníkov a ďalších hospodárskych subjektov prispeje k zvýšeniu ich právnej istoty a k jednotnej aplikácii právnych noriem," tvrdí rezort hospodárstva.

 

Cieľom je podľa MH SR vytvorenie vyváženej právnej úpravy, ktorá na jednej strane zaistí vysokú mieru ochrany spotrebiteľov, nebude však nadmerným regulačným zaťažením vytvárať prekážky pre rozvoj podnikateľského prostredia a inovácie.

 

"Návrh legislatívneho zámeru rámcovo vymedzuje predpokladaný obsah Spotrebiteľského zákonníka. Normatívnemu textu budú predchádzať základné zásady, na ktoré nadviažu všeobecné ustanovenia upravujúce práva a povinnosti verejnoprávneho charakteru. Nasledovať bude právna úprava spotrebiteľských zmlúv vrátane zodpovednosti za vady a reklamačného konania," spresnilo ministerstvo hospodárstva.

 

Spotrebiteľský zákonník bude podľa MH SR obsahovať aj úpravu alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov a presadzovania práv spotrebiteľov. Nebude v ňom chýbať ani pôsobnosť orgánov verejnej správy a právna úprava dohľadu a sankcií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies