Spotrebiteľské úvery a pravidlá ich získavania sa zmenia

NETKY.SK • 14 August 2017, 16:18 • 2 min
Spotrebiteľské úvery a pravidlá ich získavania sa zmenia

BRATISLAVA - Pravidlá poskytovania spotrebiteľských úverov sa od januára zmenia. Ako ďalej informuje portál voFinanciach.sk, Národná banka Slovenska predložila do pripomienkového konania návrh opatrenia, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o posúdení schopnosti spotrebiteľa splácať spotrebiteľský úver.

slovakia

left justify in out

Finančné domy budú povinné napríklad zohľadňovať možný dopad budúceho rastu úrokovej sadzby, spotrebiteľom musí po odrátaní výdavkov z ich čistého príjmu zostať k dispozícii aj tzv. rezerva. Prínos daného opatrenia riaditeľka odboru retailových produktov v Poštovej banke Melinda Burdanová vidí najmä v presnejšom vymedzení metodiky pri výpočte ukazovateľa schopnosti splácať úver, ako aj v ujasnení požiadavky na predkladanie dokladov a overovanie údajov o príjmoch spotrebiteľa.

 

Ako uviedol výkonný riaditeľ portálu FinancnyKompas.sk Maroš Ovčarik, banka môže uznávať všetky platby, ktoré sú klientovi pripísané na bankový účet v priebehu mesiaca. “To dáva oprávnenie bankám aj nebankám akceptovať aj príjmy na účte a nemusia vždy žiadať potvrdenia o príjme, prípadne daňové priznania,“ skonštatoval Ovčarik.

Spotrebiteľov sa opatrenie môže podľa Burdanovej dotknúť najmä v tom, že banky budú povinné podľa nových pravidiel zohľadňovať možný dopad budúceho navýšenia úrokovej sadzby na poskytnutých úveroch a testovať ich vplyv na schopnosť spotrebiteľa splácať spotrebiteľský úver. “O dve percentá sa navyšuje pri hodnotení klientovho príjmu úroková sadzba tých úverov, ktoré majú variabilnú úrokovú sadzbu, ktorá sa môže počas splatnosti spotrebného úveru zmeniť. Aby mal klient rezervu, ak sa v budúcnosti začnú úrokové sadzby zvyšovať,“ doplnil Ovčarik.

Opatrenie rovnako ukladá, že spotrebiteľom musí po odrátaní výdavkov z ich čistého príjmu zostať k dispozícii tzv. povinná rezerva. “Tak ako pri hypotékach, aj pri spotrebných úveroch bude potrebné z disponibilného príjmu odpočítať nielen životné minimum, všetky iné záväzky, ale aj rezervu vo výške 20 %. Pre rezervu sú v zákone aj výnimky, kedy ju klient nemusí mať. Konkrétne, ak celkový súčet zostatkov úverov nie je vyšší ako 12-násobok celkových čistých príjmov,“ uviedol Ovčarik.

Tieto pravidlá môžu pre niektorú skupinu klientov znamenať podľa Burdanovej sprísnenie podmienok pre poskytnutie úveru. Podľa Ovčarika sa to dotkne hlavne nízkopríjmových ľudí ako aj tých, ktorí sú významnejšie zadlžení. Tých, ktorých celkový súčet zostatkov úverov je vyšší ako 12-násobok celkových čistých príjmov. “Pretože tí budú musieť mať uvedenú rezervu. Pričom práve spotrebné úvery sú častejšie čerpané ľuďmi s nižšími príjmami, prípadne viac zadlženými,“ dodal Ovčarik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies