Spotrebiteľské ceny v Rusku vzrástli v marci najviac za 13 rokov

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 07:54 • 2 min
Spotrebiteľské ceny v Rusku vzrástli v marci najviac za 13 rokov

MOSKVA - Ročná miera inflácie dosiahla v Rusku v marci najvyššiu hodnotu za posledných 13 rokov. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg, ktoré sa odvolali na údaje ruskej štatistickej agentúry Rosstat.

slovakia

left justify in out

Spotrebiteľské ceny v Rusku vzrástli v marci oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 16,9 %. To znamená zrýchlenie rastu oproti februáru, keď medziročne ceny vzrástli o 16,7 % a zároveň najvyššie tempo rastu od roku 2002. Ekonómovia počítali s infláciou na úrovni 16,8 %.

 

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa najviac podpísali ceny potravín. Tie sa medziročne zvýšili o 23 %. To je síce čiastočné spomalenie tempa oproti februáru, keď rast dosiahol 23,3 %, aj naďalej však ide o rýchle zvyšovanie cien.

 

Čiastočne sa pod prudký rast cien potravín podpísalo embargo na dovoz potravín z Európskej únie a iných západných štátov, ktoré Rusko zaviedlo v auguste minulého roka ako odvetu za západné sankcie voči Moskve. Tie uvalili západné krajiny na Rusko za anexiu Krymu, ako aj neskoršie kroky Moskvy voči Ukrajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies