Spotrebiteľovi sa má predĺžiť lehota na odstúpenie od zmluvy na 14 dní

NETKY.SK • 31 Január 2014, 10:14 • 2 min
Spotrebiteľovi sa má predĺžiť lehota na odstúpenie od zmluvy na 14 dní

BRATISLAVA - Podrobnejšiu úpravu povinností predávajúcich a práv spotrebiteľov, rozšírenie informačných povinností predávajúcich vo vzťahu k spotrebiteľom, úpravu postupu pri uplatňovaní práva spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy a predĺženie lehoty na odstúpenie od zmluvy zo súčasných 7 pracovných dní na 14 kalendárnych dní.

slovakia

left justify in out

Tieto novinky obsahuje návrh zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku, ktorú v úvode štvrtého rokovacieho dňa 29. schôdze Národnej rady SR predstavil minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

"Zámerom návrhu zákona je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľov pri predaji tovaru a poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku a pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho v súlade so súčasnými právnymi predpismi EÚ," uvádza v materiáli rezort hospodárstva.

Návrh právnej normy zároveň reguluje niektoré ďalšie požiadavky, pričom reaguje na aktuálne problémy vyvstavajúce z aplikačnej praxe v tejto oblasti. Obsahuje reguláciu tzv. predajných akcií, ktoré sú v súčasnosti zneužívané v neprospech spotrebiteľov.

Nový zákon tiež podrobne vymedzuje povinnosti predávajúcich a organizátorov predajných akcií s cieľom zamedziť využívaniu agresívnych a iných nekalých obchodných praktík zo strany predávajúcich na predajných akciách, pri ktorých často dochádzalo k zneužívaniu dôvery a objektívnej slabosti osobitne zraniteľnej skupiny spotrebiteľov, a to predovšetkým seniorov.

Na programe dnešného dňa sú ešte tri návrhy rezortu hospodárstva, ktoré sú v rámci 29. schôdze poslednými z dielne vládneho kabinetu. Nasledovať budú desiatky poslaneckých návrhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies