Spotrebitelia by sa mali pripraviť na zmeny v zákone o online nakupovaní

NETKY.SK • 4 September 2017, 07:16 • 2 min
Spotrebitelia by sa mali pripraviť na zmeny v zákone o online nakupovaní

BRATISLAVA – Organizácia spotrebiteľov upozorňuje na zmeny v zákone o online a offline nakupovaní, ktorú európski poslanci navrhujú. Tieto zmeny by sa mali týkať zjednotenia práv spotrebiteľov pri nákupoch cez internet.

slovakia

left justify in out

Táto téma sa už čoskoro stane predmetom rokovaní Európskeho parlamentu. Poslanec, ktorý zmenu navrhuje chce, aby sa rovnaká ochrana vzťahovala aj na produkty zakúpené offline. Znamenalo by to povinnú, minimálne dvojročnú záruku na všetky tovary zakúpené online či offline.

 

Eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rovnosť mužov a žien Věra Jourová tento návrh podporuje. „Komisia víta snahu Európskeho parlamentu a Rady EÚ o rozšírenie zákona,“ informovala Jourová. Podľa Jourovej by tieto zmeny mohli prísť najskôr v budúcom roku.

 

Organizácie na ochranu spotrebiteľov majú však obavy, že prijatím zmien v zákone o elektronickom obchodovaní by mohlo dôjsť k zníženiu súčasných ochranných opatrení. Do pozornosti dávajú, že takýmito zmenami môžu utrpieť niektoré členské štáty, ktoré by museli svoje zákony prispôsobiť dvojročnej záruke.

 

„To by, bohužiaľ, mohlo viesť k tomu, že spotrebitelia v mnohých krajinách stratia práva, na ktoré boli zvyknutí, napríklad trojročnú zákonnú záruku vo Švédsku, šesťročnú v Írsku alebo právo na ochranu pred skrytými chybami v Belgicku, Luxembursku a Francúzsku,“ vyhlásil Agustin Reya z Európskej organizácie spotrebiteľov (BEUC). „Rozšíriť dosah návrhu o offline predaj má zmysel, avšak len ak to zároveň nepoškodí spotrebiteľov,“ dodal.

 

Opačný názor majú prevádzkovatelia e-shopov, ktorí túto zmenu vrelo vítajú a tvrdia, že zmena v zákone spotrebiteľom len pomôže. „Ak pravidlá nie sú jednotné, celková úroveň ochrany je nižšia,“ myslí si Luca Cassetti z Ecommerce Europe, lobistickej skupiny, medzi členov ktorej patrí aj Amazon a rôzne menšie firmy.

 

Autorom tohto návrhu je belgický poslanec Pascal Arimont, ktorý je presvedčený o tom, že ak sa vytvoria jednotné pravidlá na online a offline predaj a popritom dokážu zachovať vysokú úroveň ochrany, je to veľké plus pre samotného spotrebiteľa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies