Spotrebitelia by nemali odpovedať na podozrivé maily, môže to byť scam

NETKY.SK • 28 August 2018, 09:46 • 2 min
Spotrebitelia by nemali odpovedať na podozrivé maily, môže to byť scam

BRATISLAVA - Ľudia by mali byť obozretní, ak dostanú e-mail alebo SMS správu, ktorá ich vyzýva, aby uviedli svoje citlivé bankové údaje. Napríklad číslo bankového účtu, PIN kód alebo heslo. Môže ísť totiž o podvodnú aktivitu známu ako scam. Upozorňuje na to Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Ľudia by si mali dávať pozor na podvodné e-maily alebo SMS správy. Pri lepšom preskúmaní však môžu odhaliť podozrivé znaky, ako napríklad neznáme zvláštne meno, adresu odosielateľa alebo gramatické a štylistické chyby. "Cez e-mail môže byť spotrebiteľ požiadaný, aby klikol na odkaz na internetovú stránku. Môžete tak byť presmerovaný na podvodnú internetovú stránku, ktorá pod zámienkou napríklad aktualizácie on-line bankovníctva požaduje zadanie prihlasovacích údajov do internetbankingu," upozorňuje NBS. Hoci internetová stránka môže vyzerať hodnoverne, pozorný používateľ môže zistiť, že neobsahuje bezpečnostné znaky.

Avšak v prípade, že spotrebiteľ zadá požadované osobné údaje, môžu byť zneužité, a to tak, že mu budú odcudzené peňažné prostriedky z bankového účtu alebo platobnej karty.

 

V prípade, ak sa stane obeťou takéhoto podvodu, je potrebné to bezodkladne nahlásiť finančnej inštitúcii. "Potrebné je sa obrátiť aj na políciu, oznámiť to i NBS, ktorá preverí, či ide o podvod, a prípadne zverejní varovanie," uviedla NBS s tým, že týmto spôsobom môže pomôcť ostatným spotrebiteľom.

 

NBS preto spotrebiteľom radí, aby na podozrivé e-maily, SMS správy a telefonáty neodpovedali a neklikali na prílohy a odkazy. "Finančné inštitúcie nikdy aktívne nežiadajú overenie osobných údajov, teda spotrebiteľovi nikdy nebudú volať ani písať, aby si ich overili alebo získali," upozornila NBS.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies