Spotreba plynu na Slovensku vlani medziročne klesla o vyše 15 percent

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 13:32 • 2 min
Spotreba plynu na Slovensku vlani medziročne klesla o vyše 15 percent

BRATISLAVA - Spotreba zemného plynu koncových odberateľov plynu v SR dosiahla vlani 46,2 TWh. V porovnaní s rokom 2013 to predstavuje pokles o 15,7 %. Uviedol to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vo výročnej správe za minulý rok.

slovakia

left justify in out

Trh s plynom v SR možno podľa regulačného úradu považovať aj v roku 2014 za stabilný. Štruktúra dodávateľov plynu sa prakticky nezmenila, dve spoločnosti prestali pôsobiť na trhu s plynom a jedna spoločnosť sa začala etablovať, avšak zatiaľ iba v sektore dodávok plynu pre domácnosti. "Aj pre rok 2015 sa vzhľadom na veľkosť trhu s plynom v SR nepredpokladá výrazný nárast počtu tak odberateľov, ako aj dodávateľov plynu," tvrdí ÚRSO.

 

Napriek zanedbateľnému nárastu počtu odberateľov plynu oproti roku 2013 o 3362 odberateľov je podľa úradu znížená spotreba zemného plynu spôsobená realizovanými projektmi úspor spotreby plynu u odberateľov plynu (prechod na alternatívne palivá, podpora obnoviteľných zdrojov energie, podpora zníženia energetickej náročnosti výroby v priemysle, zatepľovanie, osveta odberateľov plynu v oblasti energetickej efektívnosti), ale aj rastúcou priemernou teplotou vzduchu v SR.

 

"V roku 2014 bola priemerná ročná teplota vzduchu 10 stupňov Celzia. Túto hodnotu dosiahla vôbec po prvý raz v histórii meteorologických meraní. Rok 2014 je tak označovaný za extrémne teplý," podčiarkol regulačný úrad.

 

Účastníkmi trhu s plynom v SR v roku 2014 bol jednak prevádzkovateľ prepravnej siete (eustream, a. s.), prevádzkovateľ distribučnej siete na vymedzenom území SR (SPP - distribúcia, a.s.), ako aj prevádzkovatelia lokálnych distribučných sietí, ďalej prevádzkovatelia zásobníkov (Pozagas, a.s., Nafta, a.s.), 25 dodávateľov plynu a odberatelia plynu. Spotreba plynu v SR bola podľa ÚRSO pokrytá v minulom roku približne na 98 % dovozom plynu, a to od spoločnosti Gazprom Export na základe dlhodobej zmluvy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona