Spotreba plynu na Slovensku by do roku 2020 mala skôr stagnovať

NETKY.SK • 8 August 2016, 12:05 • 2 min
Spotreba plynu na Slovensku by do roku 2020 mala skôr stagnovať

BRATISLAVA - Pre najbližšie obdobie troch až piatich rokov sa očakáva na Slovensku skôr stagnácia spotreby plynu, predovšetkým s prihliadnutím na celosvetový ekonomický vývoj. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v aktuálnej každoročnej správe o výsledkoch monitorovania bezpečnosti dodávok plynu.

slovakia

left justify in out

Ročná spotreba plynu v SR by podľa predpokladu MH SR mala v rokoch 2016 a 2017 dosiahnuť úroveň 4,8 miliardy kubických metrov (m3), v rokoch 2018 a 2019 hodnotu 4,7 miliardy m3 a v roku 2020 úroveň približne 4,8 miliardy m3. Spotreba zemného plynu v Slovenskej republike v roku 2015 dosiahla takmer 4,8 miliardy m3.

 

"Pre rôzne spoločnosti boli v zmysle energetickej legislatívy vydané osvedčenia na výstavbu energetických zariadení, prípadne podnikateľské subjekty zverejnili svoje zámery v tejto oblasti - nové zdroje na výrobu elektriny a tepla z plynu," priblížil rezort hospodárstva.

 

Samotná realizácia investičných zámerov je podľa MH SR však rozhodnutím jednotlivých spoločností, pričom rozhodovanie ovplyvňujú viaceré faktory, ako sú napríklad trhová cena elektrickej energie, trhová cena plynu ako vstupnej komodity a podobne.

 

Ďalšími faktormi, ktoré budú vplývať na úroveň spotreby je možné podľa MH SR uviesť priemernú ročnú teplotu ako aj pokračovanie realizácie rôznych opatrení súvisiacich s energetickou efektívnosťou napríklad zatepľovania budov. "V segmente domácností bude mať na úroveň spotreby vplyv vývoj ceny plynu, ako aj dostupnosť alternatívnych palív. Pozitívnu úlohu v oblasti cien môže zohrať konkurencia jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich na trhu," dodal rezort hospodárstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies