Spotreba nafty v SR má dlhodobo rastúcu tendenciu

NETKY.SK • 22 November 2014, 13:54 • 2 min
Spotreba nafty v SR má dlhodobo rastúcu tendenciu

BRATISLAVA - Spotreba nafty v SR má dlhodobo rastúcu tendenciu, spotreba automobilového benzínu má klesajúcu tendenciu. Vyplýva to z vládou schválenej Energetickej politiky SR spracovanej Ministerstvom hospodárstva (MH)SR.

slovakia

left justify in out

Spotreba motorovej nafty by sa podľa referenčného scenára MH SR mala vyvíjať naďalej rastúcim tempom s intenzitou závislou na dynamike vývoja ekonomiky a rozsahu využívania alternatívnych motorových palív. "Dlhodobý priemerný medziročný rast spotreby sa tu predpokladá na úrovni 5 %," konštatovalo MH SR.
      

"Spotreba motorového benzínu by si mala zachovať mierne klesajúci trend s medziročným negatívnym koeficientom 0,5 %, respektíve stagnáciu na súčasnej úrovni v závislosti od vývoja kúpyschopnosti obyvateľstva, od miery zavádzania alternatívnych palív, ako aj od zvýšeného podielu osobných automobilov s naftovým motorom," uviedol rezort hospodárstva.
      

Z pohľadu absolútneho objemu spotrebovaných motorových palív v SR v budúcnosti možno podľa MH SR považovať zabezpečenosť krajiny v zásobovaní trhu za vysokú, keďže súčasné maximálne výrobné kapacity rafinérskeho priemyslu sú dostatočné vo všetkých scenároch.
      

Domáca spotreba pohonných hmôt je na približne 35 % pokrytá dovozom napriek tomu, že domáci výrobca Slovnaft je schopný svojou kapacitou dlhodobo uspokojiť celý domáci trh vyše dvojnásobne. Domáca spotreba motorových palív bola v roku 2012 na úrovni 2,064 milióna ton, z toho benzínu sa spotrebovalo 542.000 ton, nafty 1,494 milióna ton a LPG 31.000 ton.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies