Spotreba elektriny v SR vlani medziročne klesla o vyše 4 %

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 13:47 • 2 min
Spotreba elektriny v SR vlani medziročne klesla o vyše 4 %

BRATISLAVA - Na Slovensku sa vlani spotrebovalo 27.176 gigawatthodín (GWh) elektrickej energie. Aj keď celková spotreba medziročne klesla o 4,52 %, Slovenská republika bola v uplynulom roku opäť čistým dovozcom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy Energetický trh SR 2015 vypracovanej analytickou spoločnosťou energy analytics, s.r.o. Spotreba elektrickej energie dosiahla maximum v januári 2015, a to 2472 GWh, minimum v júni - na úrovni 2114 GWh.

 

Podľa správy je klesanie spotreby elektriny v EÚ všeobecným trendom a výnimkou nie je ani SR. Treba však zdôrazniť, že tento trend je na Slovensku miernejší, pričom ide o dôsledok tempa rastu ekonomiky, ktoré je vyššie ako európsky priemer. Napriek ekonomickému rastu spotrebu nadol tlačia opatrenia v oblasti energetickej efektívnosti.

 

"Do budúcnosti môže byť výraznou prekážkou v raste koncovej spotreby elektriny na Slovensku výška účtu za energie, konkrétne nadpriemerne vysoká cena nekomoditných (regulovaných) komponentov koncovej ceny, a to vrátane segmentu firemných odberateľov a energeticky náročného priemyslu," upozornili analytici spoločnosti v správe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies