Spotreba elektriny na Slovensku by mala rásť

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 14:22 • 2 min
Spotreba elektriny na Slovensku by mala rásť

BRATISLAVA - Spotreba elektriny na Slovensku bude rásť. Predpokladá to Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS).

slovakia

left justify in out

„V období do roku 2026 sa predpokladá priemerný medziročný nárast spotreby elektriny na úrovni 1,2 %. Podľa tohto predpokladu by spotreba elektriny do roku 2026 vzrástla o 4,3 terawatthodiny, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2015 nárast o 14,5 %,“ uviedol vo svojom pláne rozvoja slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

V roku 2020 sa predpokladá spotreba elektriny na úrovni 31,9 terawatthodiny. O päť rokov neskôr by sa mala spotreba pohybovať v objeme 33,5 terawatthodiny. Slováci v minulom roku spotrebovali 30,1 terawatthodiny elektriny. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 0,5 terawatthodiny. Vlani sa na Slovensku spotrebovalo rekordne veľa elektriny, najviac od roku 1983, odkedy sú archivované údaje.

Na Slovensku by nemala rásť len spotreba elektriny, ale aj výrobná kapacita. „V sledovanom období, aj napriek odstaveniu existujúcich výrobných kapacít kvôli emisným limitom, sa očakáva nárast inštalovaného výkonu zdrojov elektriny o viac ako tisíc megawattov,“ uviedla SEPS. Dodala, že vďaka novým zdrojom sa vyrobí o desať terawatthodín elektriny viac. Najviac novej inštalovanej kapacity by mali priniesť v súčasnosti dostavovaný tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce. SEPS očakáva aj nárast inštalácie nových obnoviteľných zdrojov energií a fosílnych zdrojov. V minulom roku sa na Slovensku vyrobilo 27,5 terawatthodiny elektriny. Oproti predchádzajúcemu roku ide o mierny nárast na úrovni 0,261 terawatthodiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona