Spotreba elektriny na chladenie v lete je nižšia ako na kúrenie v zime

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 11:20 • 2 min
Spotreba elektriny na chladenie v lete je nižšia ako na kúrenie v zime

BRATISLAVA - Horúce počasie síce zvyšuje spotrebu elektrickej energie na klimatizovanie budov, ale zvýšená letná spotreba je stále nižšia v porovnaní so spotrebou elektriny v zimných mesiacoch, kedy sa budovy musia vykurovať. Uviedli to pre TASR regionálne elektrárenské distribučné spoločnosti.

slovakia

left justify in out

"Aktuálne klimatické podmienky síce predstavujú zvýšený nápor na technologické zariadenia, ale naša sieť je na takéto krátkodobé extrémy dostatočne dimenzovaná a zvláda ich bez akýchkoľvek výkyvov," priblížila hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

 

Aj pri vysokých aktuálnych teplotách je podľa nej zaťaženie distribučnej sústavy z pohľadu objemu dodávanej elektriny stále nižšie ako zimné maximá, a to aj napriek neustále rastúcemu využívaniu klimatizačných zariadení.

 

"Veľmi zjednodušene by sa dalo povedať, že kúrenie v zime ešte stále prevyšuje chladenie v lete, pričom štatistiky naznačujú, že objemy elektriny spotrebovanej pre tieto účely sa budú postupne vyrovnávať," poznamenala Dobošová.

 

Využívanie klimatizácie pri vysokých teplotách môže podľa Jany Bolibruchovej, hovorkyne spoločnosti Stredoslovenská energetika - Distribúcia (SSE-D), a. s., spôsobovať zvýšenie spotreby elektriny. "Na druhej strane, spotrebu klimatizácií kompenzujú celozávodné dovolenky veľkých odberateľov, preto sa jej používanie neprejavuje ako neprimeraná záťaž siete, ktorá by vo výraznej miere spôsobovala poruchy," konštatovala.

 

SSS-D podľa nej momentálne neeviduje žiadne výpadky elektrickej energie, ktoré by súviseli s vysokými teplotami a využívaním klimatizácie. "Podobné výpadky ani neočakávame. Príčinou výpadkov dodávok v letných mesiacoch býva skôr búrková činnosť," doplnila Bolibruchová.

 

Spotrebu elektriny počas aktuálnych horúčav zatiaľ nepovažuje za výnimočnú ani Východoslovenská energetika (VSE), a. s. "Vyššia spotreba elektriny sa výrazne neprejavuje, pretože takéto horúce dni nepretrvávajú kontinuálne dlhší čas," dodala špecialistka komunikácie Východoslovenskej energetiky Katarína Šulíková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies