Spotreba alkoholu v Rusku klesla, pomohli systémové opatrenia

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 14:25 • 2 min
Spotreba alkoholu v Rusku klesla, pomohli systémové opatrenia

MOSKVA - Spotreba alkoholu v Rusku za uplynulých 12 rokov klesla o takmer 40 percent. Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, tento prepočet na jedného obyvateľa vyplýva z údajov ruského ministerstva zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Podľa rezortu je táto bilancia výsledkom systematických opatrení, ako napríklad zákaz predaja alkoholických nápojov v nočných hodinách či v blízkosti vzdelávacích, kultúrnych a zdravotníckych zariadení, ako aj cielené kampane propagujúce zdravý životný štýl.

 

V Rusku sa však v posledných mesiacoch diskutuje o obnovení systému záchytných staníc slúžiacich na nedobrovoľné prenocovanie opitých ľudí, ktorí svojím stavom bezprostredne ohrozujú seba alebo iné osoby, verejný poriadok či majetok, alebo sú v stave vyvolávajúcom pohoršenie.

 

Potvrdil to v piatok aj predseda zdravotníckeho výboru Štátnej dumy Dmitrij Morozov. Jeho iniciatívu ako "veľmi rozumnú" podporila aj predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

 

Morozov oznámil, že podľa údajov z regiónov do lekárskych zariadení v Rusku ročne privezú okolo milión ľudí pod vplyvom alkoholu, pričom však hospitalizácia je potrebná len v 30 percentách prípadov.

 

Morozov preto považuje za vhodné, aby v ruskom právnom systéme opäť figurovalo nútené umiestnenie osôb, ktoré pod vplyvom alkoholu nie sú schopné chôdze a neorientujú sa, do špeciálnych zariadení až do ich vytriezvenia.

 

Záchytné stanice, ktoré patrili pod rezort ministerstva vnútra, v Rusku zlikvidovali v roku 2011. Ich funkcie prebrali zdravotnícke zariadenia. Vlani sa však objavili naliehavé hlasy, aby bol systém záchytiek obnovený - okrem iného aj v rámci ochrany zdravia zdravotníkov, ktorí sú často terčom fyzických útokov opilcov.

 

Matvijenková okrem toho pripomenula, že obnovenie záchytiek povedie aj k zníženiu počtu úmrtí zamrznutím. Veľká časť obetí pre Rusko typických silných zimných mrazov sú totiž osoby pod vplyvom alkoholu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona