Spotify začal odstraňovať rasistické kapely

NETKY.SK • 18 August 2017, 12:30 • 2 min
Spotify začal odstraňovať rasistické kapely

BRATISLAVA - Streamingová služba Spotify začala odstraňovať hudbu interpretov, ktorí vo svojich textoch propagujú nadradenosť bielej rasy a nenávisť voči iným kultúram. Zareagovala tak na článok zverejnený v utorok na hudobnej stránke Digital Music News, ktorej redaktor spísal zoznam desiatok rasistických kapiel prístupných na Spotify.

slovakia

left justify in out

"Nelegálny obsah a materiály, ktoré propagujú nenávisť alebo podnecujú násilie voči rase, viere, sexuálnej orientácii a podobne, nebudeme tolerovať," uvádza streamingová služba. "Sme radi, že nás na tento obsah upozornili. Viaceré z týchto skupín sme už odstránili, a zvyšné preverujeme," napísalo Spotify v oficiálnom stanovisku.

Služba iTunes odstránila tieto skupiny zo svojej databázy už v roku 2014 po tom, ako ju na ich prítomnosť upozornilo americké Southern Poverty Law Center (SPLC), združenie, ktoré sa zaoberá monitorovaním činnosti príslušníkov krajne pravicovej scény.

V zozname kapiel až do štvrtka prístupných na Spotify boli okrem iných aj kapely ako Battlecry, Condemned 84, Freikorps alebo aj známa britská neonacistická skupina No Remorse, ktorá vo svojich textoch oslavuje násilie, vyzýva skinheadov na útoky proti ideovým nepriateľom a s nostalgiou spomína na nacistickú Tretiu ríšu. "Pred šesťdesiatimi rokmi viedli vojnu, to pre nás zomierali ich hrdinovia v snehu, Nemecko, domovina," kričí spevák No Remorse v skladbe Deutschland.

Autor článku zverejneného v utorok v Digital Music News uvádza, že kapely zo zoznamu, ktorý zverejnil, majú síce na Spotify málo fanúšikov, ale je veľmi ľahké dostať sa cez ktorúkoľvek z nich k desiatkam ďalších interpretov podobného razenia, keďže ich používateľovi odporúča algoritmus vyhľadávajúci podobných interpretov.

Autor sa však sám pozastavuje nad tým, či je úplný zákaz tým správnym riešením a pýta sa, kde by mala byť hranica medzi slobodou slova a cenzúrou. Nie je podľa neho vôbec jasné, či pod šírenie nenávistných ideológií spadá napríklad playlist na Spotify, ktorý pozostáva z nacistických vojenských pochodov. "Mnohí ľudia by mohli obhajovať prítomnosť tohto playlistu na Spotify argumentom, že ide o dôležitú historickú zbierku," píše autor článku v Digital Music News.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona