Spôsobuje zvýšená dezinfekcia rúk problémy v ČOV?

NETKY.SK • 8 September 2020, 19:14 • 2 min
Spôsobuje zvýšená dezinfekcia rúk problémy v ČOV?

V súvislosti so šírením nového koronavírusu sa v spoločnosti viacej dbá o hygienu rúk. Medzi ľuďmi sa šírili informácie, že to môže spôsobovať pracovníkom čističiek odpadových vôd (ČOV) starosti. Je to tak?

slovakia

left justify in out

Nariadenie epidemiológov znelo, aby sa vo zvýšenej miere dbalo o umývanie rúk. Ale aj o ich dezinfekciu, napríklad pred vstupom do predajní. Do kanalizácií sa tak dostáva aj zvýšené množstvo dezinfekčných látok a mydiel. Ako to pociťujú v praxi kanalizácie a ČOV?

 

Východné Slovensko

Podľa agentúry PENELOPA túto skutočnosť Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) nepocítila. „Spoločnosť VVS, a.s. nezaznamenala žiadny vplyv na čistiaci proces vo svojich ČOV v súvislosti s témou, na ktorú sa pýtate,“ uviedla v stanovisku spoločnosť, ktorá pôsobí ako PR a mediálny zástupca Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

 

 

Sever Slovenska

Celoplošne zvýšenú dezinfekciu rúk negatívne nepociťujú ani v Severoslovenských vodárňach a kanalizáciách, a.s. Paradoxne im táto situácia skôr pomáha. „Alkoholy z dezinfekcie obsiahnuté v odpadových vodách sa správajú ako externý substrát, čo nám de facto napomáha odbúravať dusíkaté znečistenie v procese čistenia odpadových vôd na ČOV,“ vysvetlila Dagmar Rošková s tým, že v súčasnosti nebudú požadovať ani štátnu či európsku pomoc pri modernizácii vzhľadom k zvýšenej dezinfekcii rúk.

 

Malé množstvá

Od prepuknutia pandémie koronavírusu na Slovensku sa v odpadových vodách zvýšili niektoré látky, ale len v malých množstvách. „V odpadových vodách sa po nariedení nachádza v kanalizácii tak zanedbateľné množstvo takýchto látok, že nie je potrebné sa touto problematikou osobitne zaoberať,“ doplnila manažérka útvaru OP.

 

img

 

Ukazovateľ CHSK

K určitému nárastu hodnôt môže dôjsť, no tie sa v odpadových vodách neustále menia. „Môže sa prejaviť veľmi malé zvýšenie znečistenia v ukazovateli CHSK, ktoré však vzhľadom k dennému kolísaniu znečistenia v odpadových vodách nie je ani možné relevantne vyhodnotiť,“ zdôraznila Dagmar Rošková.

 

Juhozápadné Slovensko

Podobne žiadne problémy nehlásia ani na juhu západného Slovenska – v Komárne. „V porovnaní s obdobím pred 3.2020 sme nepozorovali žiadnu významnú zmenu zloženia odpadových vôd na prítoku ČOV Komárno, ktoré by vyžadovali ďalšie opatrenia,“ povedala Viola Heiszki z firmy KOMVaK.

 

 

Vyššia hodnota pH

Vodárne a kanalizácie mesta Komárna, a.s. si všimli len malú možnú súvislosť s nariadenou dezinfekciou rúk. Ide však len o mierne zvýšenie kyslosti vody. „Zaznamenali sme mierne zvýšenie priemernej hodnoty pH (7,6 v r. 2019 a 7,8 v období 4-8.2020), čo môže byť spôsobené zvýšeným používaním mydiel na umývanie rúk, avšak žiaden iný ukazovateľ to nepotvrdzuje a neovplyvní to proces čistenia,“ uzavrela Heiszki.

 

V roku 2018 sme na Slovensku mali dokopy 706 čističiek odpadových vôd, kým napr. v roku 1990 to bolo len 179. Enviroportál dodáva, že ich celková kapacita predstavovala v roku 2018 výkon 2 422,2 tis. m3.deň-1. 

 

 

Dezinfekčné gély, ktoré ČOV skôr pomáhajú, si môžete kúpiť aj na shop.netky.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona