Spôsobuje voda z vodovou rakovinu?

NETKY.SK • 29 Január 2020, 13:23 • 2 min
Spôsobuje voda z vodovou rakovinu?

Skupina vedcov uverejnila novú štúdiu, podľa ktorej spôsobuje voda z vodovodu nemalé zdravotné problémy. Až desať rokov analyzovali pitnú vodu v európskych krajinách, výsledok ich zarazil.

slovakia

left justify in out

Najnovšia štúdia vedená tímom európskych vedcov skúmala kvalitu pitnej vody v 28 krajinách Európy, pričom sa sústredila na vplyv vody na zdravie močového mechúra. Pitná voda obsahuje škodlivé látky nazývané THM, ktoré sa do nej dostávajú pri procese chemickej dezinfekcie. Európska únia má jasne stanovené dovolené množstvo týchto látok vo vode, no aj toto malé percento má veľký vplyv na ľudské zdravie.

 

Látka THM

Trihalometány sú vedľajším produktom, ktoré vznikajú pri dezinfekcii vody.  Súčet chemických látok chloroformu, brómdichlórmetánu, dibrómchlórmetánu a brómformu sa sčítava a výsledné číslo je množstvo THM v mikrogramoch na liter vody. Povolený limit v Európskej únii je 100 µg/l.

 

Pitná voda na Slovensku

Vedci zistili, že priemerné zastúpenie THM v európskej pitnej vode je 11,7 µg/l, čo je značne menej ako stanovený limit, avšak aj takéto množstvo môže spôsobiť rakovinu močového mechúra. Na Slovensku je priemerné zastúpenie THM vo vode z vodovodu 10,0 µg/l, čo podľa vedcov znamená, že ročne ochorie na rakovinu močového mechúra práve kvôli THM až 37 ľudí.

 

img

 

Európske krajiny a množstvo THM vo vode

Najväčšie zastúpenie THM vo vode z vodovodu sa zistilo v Estónsku, Taliansku, Portugalsku, ale aj v susednom Maďarsku či Poľsku. Naopak najlepšie je na tom voda v Dánsku, Holandsku a Nemecku.

 

THM spôsobuje rakovinu

Dlhoročnou konzumáciou vody, v ktorej je malé množstvo THM, môže spôsobiť rakovinu močového mechúra, ale aj iné ochorenia ako rakovina konečníka, obličiek, pečene, hrubého čreva a reprodukčného systému.

 

Dezinfekcia vody na Slovensku

Napriek tomu, že podľa slovenských vodární je voda na Slovensku výnimočne kvalitná, je nutné ju dezinfikovať. Najčastejšie sa používa chlór a chlórnan. Vďaka dezinfekcii vody dokážeme zničiť baktérie a iné nežiadúce látky v nej, no proces má aj vedľajšie  účinky.

 

img

 

Škodlivé látky prenikajú do vodných zdrojov Žitného ostrova

Milan Šindler, predseda dozornej rady Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, sa vyjadril o kvalite vody na Žitnom ostrove. Podľa jeho slov je voda kontaminovaná a môže spôsobiť nemalé problémy. "Nožík sa mi vo vrecku otvára, keď si pomyslím, čo do tejto oblasti vyteká a neďaleko sú štyri vodné zdroje, z ktorých denne pijeme vodu. V prísne chránenej vodohospodárskej oblasti sa nachádza nebezpečná skládka a nikto to nerieši," vyjadril sa pre slovenský portál.

 

Problém riešil aj s ministerstvom životného prostredia, ktoré mu však odovzdalo len správu z posledného prieskumu environmentálnej záťaže. V tej sa písalo, že "zo skládky uniká vyše 440 jedovatých chemických látok. Tie zasahujú päť kilometrov do Žitného ostrova".  Ide o skládku vo Vrakuni, z ktorej podľa odborníkov už dve desaťročia vytekajú nebezpečné mutagénne a karcinogénne látky, čo potvrdila aj analýza. "Podľa Vodného zákona by Slovenská inšpekcia životného prostredia mala okamžite vyhlásiť mimoriadne zhoršenie podzemných vôd v tejto oblasti, vrátane všetkých následných opatrení", komentoval situáciu v roku 2016 Šindler pre slovenský portál. "Každý rok stúpne výskyt rakoviny v tejto lokalite skoro o desať percent."

 

img

 

Aká voda je najprospešnejšia pre naše zdravie?

Pri kvalite vody treba brať do úvahy nie len jej viditeľnú čistotu, ale aj pH, oxidačno-redukčný potenciál, chemicko-oxidačný index, ale aj množstvo a pomer minerálov v nej obsiahnutých. Z dôvodu, že každá voda má iný účinok (termálna voda je vhodná na iné účely, ako napríklad destilovaná, či pitná voda a pod.), je dôležité vybrať si takú, ktorá má pozitívny vplyv na ľudský organizmus, a o ktorej hlavne vieme, čo sa v nej nachádza.

 

Viac o tom, aká voda je najvhodnejšia na konzumáciu a čo si treba pri vode všímať nájdete v článkoch "Čo je živá voda a prečo ju piť?", "Voda z iného uhla pohľadu" a "Pitná voda v Bratislave je ohrozená, natekajú do nej karciogénne látky"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies