Spôsobili výpadok Facebooku uniknuté tajné informácie?

NETKY.SK • 5 Október 2021, 09:41 • 2 min
Spôsobili výpadok Facebooku uniknuté tajné informácie?

Včerajší a dnešný výpadok sociálnych a komunikačných sietí Facebook, Instagram a Whatsapp zrejme postrehli všetci ich používatelia. Tí, ktorí si už prečítali informáciu z médií o tom, že v priebehu posledných troch týždňov unikli tajné informácie spoločnosti Facebook, možno premýšľajú nad teóriou, že výpadok nie je náhoda.

slovakia

left justify in out

Postarala sa o to bývalá zamestnankyňa spoločnosti Facebook tým, že zabezpečila únik tajných infirmácií? Haugenová dnes bude svedčiť pred súdom na vypočutí s názvom Ochrana detí online o výskume spoločnosti v súvislosti s vplyvom spoločnosti Instagram na duševné zdravie mladých používateľov.  "Došlo ku konfliktu záujmov medzi tým, čo bolo dobré pre verejnosť, a tým, čo bolo dobré pre Facebook,“ povedala. "Facebook sa znova a znova rozhodol pre svoje vlastné záujmy, ako napríklad zarobiť viac peňazí.“

 

img

 

Prečítajte si: Unikli tajné informácie o Facebooku a Instagrame. Bezpečnosť je iba fraška!

 

Frances Haugenová, ktorá pracovala ako produktová manažérka v živom dezinformačnom tíme pre Facebook, poskytla v nedeľu rozhovor televízii CBS. Ešte predtým poskytla informácie investigatívnemu portálu Wall Street Journal, ktorý počas posledných troch týždňov tento materiál postupne zverejňoval. 

 

Uviedla, že dokumenty, ktoré unikli, dokazujú, že Facebook opakovane uprednostňoval "zisk pred bezpečnosťou“. Facebook spolu s Instagramom a Whatsappom zámerne zatajoval informácie, ktoré síce ohrozujú verejnosť, ale spoločnosti by poškodili. Tak bolo jednoduchšie tieto informácie zamlčať.

 

Je aktuálny výpadok sociálnych sietí náhoda alebo zámer?

Mnohí, žiaľ, zostali bezradní. Bežné alebo firemné komunikácie zostali na bode mrazu. Ľudia zrazu začali hľadať rôzne iné alternatívy a mnohým to skomplikovalo pracovné podmienky. Či chceme alebo nie, chýbajúce sociálne siete a komunikačná platforma nás zrejme ovplyvňujú viac, než by sme chceli.

 

img

 

Súvisiaci článok: Facebook, Instagram a WhatsApp stále poriadne nefungujú!

 

Spoločnosť uvádza, že príčinou výpadku bola chybná zmena konfigurácie. Všetky tri služby sú vo vlastníctve Facebooku a nie je možné k nim pristupovať prostredníctvom webu alebo aplikácií pre smartfóny.

 

Pracovník, ktorý sleduje výpadky, uviedol, že išlo o najväčšiu poruchu, akú kedy videl, s 10,6 miliónmi hlásení problémov po celom svete.

 

Služby prestali fungovať zhruba v pondelok neskoro poobede a používatelia k nim začali získavať prístup v neskorých večerných hodinách. Svet sa však zobudil do dnešného rána a platformy naďalej nefungujú. Nefunguje Facebook, Instagram ani Whatsapp.

 

Facebook vo svojom dnešnom vyhlásení uviedol, že chybná zmena konfigurácie ovplyvnila interné nástroje a systémy spoločnosti, čo komplikovalo pokusy o vyriešenie problému. Je náhoda, že k narušeniu dochádza deň po rozhovore s Haugenovou? Čo si o tom myslí analytik James Clayton?

 

„Mnoho výpadkov sa vyrieši pomerne rýchlo. Často sú tiež lokalizované, pričom niektorí ľudia nevedia otvoriť webovú stránku, ktorú je možné zobraziť v inej krajine. Tento výpadok bol však globálny a ovplyvnil všetky mnohé spin-offy Facebooku. Nezvyčajná je aj doba, po ktorú bola mimo siete. V centrále Facebooku sa objavili správy o „chaose“, keď sa technici pokúšali problém vyriešiť. Je tiež zaujímavé, že výpadok bránil schopnosti Facebooku vyrovnať sa s haváriou – zrútením interných nástrojov potrebných na nápravu problému. Treba tiež povedať, že vyhlásenie Facebooku je starostlivo napísané. Nevylučuje to nejaký nepovolený zákrok.“

 

O tomto ste vedeli?

Spoločnosť Facebook dokonca v pondelok podala nový návrh na zamietnutie vládneho protimonopolného prípadu, v ktorom sa rieši, že spoločnosť údajne  začala nezákonnú monopolizáciu, štyri mesiace po tom, ako sa jej podarilo zrušiť staršiu verziu sťažnosti.

 

Podanie spoločnosti na federálnom súde vo Washingtone DC je posledným pokusom o záchranu pred Federálnou obchodnou komisiou, ktorá v decembri prvýkrát zažalovala Facebook kvôli obvineniam, že si nezákonne udržiava svoje dominantné postavenie, a to aj nákupom potenciálnych konkurentov, napríklad platformou na odosielanie správ WhatsApp a aplikáciou na zdieľanie obrázkov Instagram. Komisia sa snaží tieto dohody zrušiť.

 

Poďme si to teda zhrnúť

Spoločnosť Facebook vie, že jej platformy sú plné chýb, ktoré spôsobujú škodu. Odborníci opakovane identifikovali škodlivé účinky platforiem, no napriek súdu, vlastným prísľubom a mnohým mediálnym odhaleniam to spoločnosť nenapravila.

 

Facebook a jeho platformy vedome ohrozujú ľudskú spoločnosť. Podľa uniknutých dokumentov sa Facebook podieľal na podporovaní násilia v Capitole, na podporovaní rasistických útokov či drogových kartelov. Údajne má rovnaké pravidlá pre každého, no tajné informácie potvrdzujú, že v prípade známych osobností a vplyvných ľudí robí výnimky. Výskum potvrdil, že Instagram je pre mnohé tínedžerky priam toxický, no neurobil nič. Okrem iného Facebook čelí aj zložitej žalobe skupiny vlastných akcionárov. Skupina okrem iného tvrdí, že platby Facebooku vo výške 5 miliárd dolárov (3,65 miliardy libier) americkej Federálnej obchodnej komisii za vyriešenie škandálu s údajmi Cambridge Analytica boli také vysoké, pretože boli navrhnuté tak, aby chránili Marka Zuckerberga pred osobnou zodpovednosťou. 

 

Haugenová napriek všetkému hovorí, že nechce zničiť spoločnosť Facebook, ale „opraviť ju“. Chcela by, aby bola bezpečná.

 

img
 
Teraz sa dostávame k teórii, či došlo k nevedomému zásahu do platforiem Facebooku nejakým hackerom, súdom alebo či sa spoločnosť Facebook nerozhodla ukázať svetu, aký by zostal bezmocný po vypnutí Facebooku, Instagramu a Whatsapu? Pretože, kto vie, ako dopadne dnešné pojednávanie?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies