Spôsob predpisovanie liekov sa pravdepodobne v budúcnosti zmení

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:14 • 2 min
Spôsob predpisovanie liekov sa pravdepodobne v budúcnosti zmení

Spôsob predpisovanie liekov sa pravdepodobne v budúcnosti zmení

slovakia

left justify in out

Spôsob predpisovania liekov sa pravdepodobne v budúcnosti na Slovensku zmení. Vláda SR sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že zavedie predpisovanie liekov na úrovni účinnej látky. Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) schválil dokument na svojom stredajšom rokovaní (28.7.).
"Náš návrh znamená, že lekár by predpísal názov molekuly. Lekárnik potom vydá liek, ktorý tú molekulu obsahuje. Je na lekárnikovi, čo vydá," skonštatoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Konkrétny výber lieku tak prebieha v lekárni. Podľa jeho slov je takýto systém preskripcie štandardom aj v niektorých ďalších európskych krajinách.
Podľa Petra Stanka zo Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) by generická preskripcia, ako sa takýto systém preskripcie liekov nazýva, priniesla niekoľko výhod a to nielen pre pacientov, ale aj lekárne. Vo veľkej miere by podľa jeho slov odpadla tzv. lieková turistika, čo by pozitívne pocítili najmä pacienti. "Pri väčšom počte existujúcich generických liekov s tou istou účinnou látkou, má niekedy pacient problém zohnať lekáreň, v ktorej práve to dané generikum majú," vysvetlil pre TASR.
Okrem toho by si pacient mohol ešte ľahšie znižovať náklady na lieky. "Bude si môcť efektívnejšie vyberať liek s najnižším doplatkom, ktorý je v rámci predpísanej účinnej látky," skonštatoval Stanko.
Určité výhody by takýto systém priniesol aj pre lekárne. V prvom rade by sa podľa Stanka zlepšilo hospodárenie lekární z hľadiska objednávania liekov. "Dnes musí lekáreň prakticky objednávať všetky generiká od všetkých výrobcov, niekedy u toho istého lieku je to aj 15 - 17 typov liekov od rôznych firiem, pretože nevie, od ktorej firmy budú lekári vyberať práve v ten mesiac. Takýmto spôsobom by mohli lekárne objednávať predovšetkým generiká, ktoré majú pre pacienta momentálne najvýhodnejšie ceny, teda doplatky," zhodnotil Stanko.
Podľa Uhliarika by sa zmenou systému preskripcie znížil tiež lobing farmaceutických firiem na lekárov, čo považuje za pozitívne. Stanko sa neobáva toho, že by sa tento tlak preniesol z lekárov na lekárnikov. "Pre lekára predpísať lieky znamená písať na papier bez nejakých finančných záväzkov. Keby chcel lekárnik pristúpiť na nejaký lobing firmy, musel by nakúpiť veľké množstvo liekov od danej firmy. Išiel by do rizika, že pre ďalšiu kategorizáciu by tieto lieky mali zrazu vysoký doplatok, už by sa ich nikdy nezbavil," uviedol Stanko.
Lekárne tak podľa jeho slov nemôžu podliehať lobingu farmaceutických spoločností, pretože by samé seba vystavovali riziku. "SLeK generickú preskripciu víta, a sme ochotní prispieť k odbornej diskusii pri jej zavádzaní," dodal Stanko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies