Spôsob nákazy ošípaných africkým morom sa naďalej zisťuje, prvotné opatrenia sa však už podnikli

NETKY.SK • 26 Júl 2019, 15:23 • 2 min
Spôsob nákazy ošípaných africkým morom sa naďalej zisťuje, prvotné opatrenia sa však už podnikli

TREBIŠOV - v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov, v ktorom bol potvrdený prvý prípad afrického moru ošípaných (AMO) na Slovensku, usmrtili štátni veterinári všetky štyri nakazené ošípané. Do troch dní ohnisko identifikovali a zlikvidovali.

slovakia

left justify in out

Ukázalo sa, že išlo o nelegálny domáci chov, no ani to však zatiaľ nevysvetľuje ako došlo k nakazeniu chovanej ošípanej. Po piatkovom rokovaní Národnej expertnej komisie pre AMO predstavil agrorezort ďalšie kroky.

 

"Žiaľ, porušovanie pravidiel a nerešpektovanie zákonných povinností je nezodpovedné tak voči zvieratám, ako aj neohľaduplné k ďalším občanom. V tomto prípade bude pykať predovšetkým celá obec a všetci chovatelia v nej," uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS). 

 

img

 

Niektoré dôsledky sa pritom dotknú celého Slovenska. "Chcem preto ešte raz a naposledy vyzvať všetkých, ktorí chovajú ošípané a ešte to nenahlásili svojej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, aby tak okamžite spravili," skonštatovala ministerka.

 

img

 

O prvom potvrdenom prípade AMO na území Slovenska informovalo ministerstvo a Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vo štvrtok (25.7.). 

 

"Vzhľadom na vysokú infekčnosť afrického moru ošípaných naša Mobilná jednotka na utrácanie zvierat v prípade nebezpečnej nákazy vykoná v spolupráci so samosprávou a policajným zborom eutanáziu všetkých ošípaných, odvoz do kafilérie a dezinfekciu priestorov v trojkilometrovej ochrannej zóne, do ktorej spadá obec Strážne," uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

 

img

 

O opatreniach informoval po zasadnutí Národnej expertnej komisie pre AMO v Trebišove. Odborníci podľa neho zisťujú, ako došlo k nakazeniu chovanej ošípanej, jej priamy kontakt s diviakom vylúčili. V obci Strážne pri hraniciach s Maďarskom sa aktuálne nachádza približne 30 ošípaných u 13 farmárov a drobnochovateľov. V prípade registrovaných chovov dostanú chovatelia za usmrtenie zvierat od štátu kompenzácie.

 

 

Agrorezort upozorňuje na príznaky, ktoré sa objavili na infikovanej ošípanej. Tie dokážu spozorovať relatívne rýchlo aj drobnochovatelia. Sú to zvýšená teplota zvieraťa, krvou podliate štípance po muchách, krvné podliatiny na koži, hnačka a znížený príjem krmiva. Ich nahlásenie je mimoriadne dôležité na zamedzenie šírenia AMO do ďalších oblastí Slovenska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona